fbpx
+ AAA -

Bivši američki veleposlanik u Njemačkoj: širenje NATO-a bila je pogreška

Autor: Admin

Bivši američki veleposlanik u Njemačkoj, Richard Burt, za talijanski medij Corriere della Sera kazao je kako smatra greškom širenje Sjevernoatlantskog saveza pod izlikom širenja demokracije, i da Rusija treba imati određena jamstva za svoju sigurnost. 

U intervjuu objavljenom u nedjelju, 16. siječnja, u spomenutom talijanskom mediju Burt je kazao slijedeće.

“Nikada nije bilo formalnog obećanja da se NATO neće širiti na istok. No, iskreno, u godinama koje su uslijedile nakon Hladnog rata, nije bilo čak ni namjere da se savez proširi na sadašnje razmjere. Tada su mnogi počeli vjerovati da je NATO projekt za širenje demokracije, a one države koje su se pridružile savezu postale su demokratske. Ali ovo je pogreška”, rekao je 74-godišnji Bert, koji je predstavljao Sjedinjene Države na konzultacijama sa SSSR-om u pripremi Ugovora o smanjenju i ograničavanju strateškog naoružanja (START-1), potpisanog 1991. godine i koji je stupio na snagu godine. 1994. godine.


Prema riječima američkog diplomata, koji je sada konzultant za geopolitička pitanja, ovotjedni razgovori između predstavnika Moskve i Washingtona u Ženevi, Bruxellesu i Beču bili su uspješni za rusku diplomaciju.

„Bit je Ukrajina. Dio Zapada razumije ili počinje shvaćati da postoji strukturni problem unutar ukrajinske krize. Jasno je da SAD i NATO neće rasporediti snage na terenu za obranu Kijeva. Joseph Biden sigurno

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Bivši američki veleposlanik u Njemačkoj: širenje NATO-a bila je pogreška

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.