fbpx
+ AAA -

A. Mirić: Opet utakmica stoljeća: zeleni Crnogorci pojačani manjinama, protiv bijelih velikosrba pojačanih velikorusima

Autor: Admin

Krajem Prvog svjetskog rata, odnosno pobjedom sila Antante uspostavljena je država SHS, na čelu sa srbijanskom dinastijom Karađorđevića. No, s tim se novim državnim ustrojstvom Crnogorci nisu pomirili, te je došlo do ustanka početkom 1919. koji je ugušen u krvi 1922. godine. Broj ubijenih, ranjenih, uhićenih, osuđenih i interniranih crnogorskih domoljuba – od 1918. do 1929. dostigao je brojku od 5.000, dok je veliki broj domova i materijalnih dobara uništen.

Konkretnije, povod za ustanak je bio nelegalno i nelegitimno „prisajedinjenje“ Crne Gore Srbiji i to nakon Podgoričke skupštine 1918. godine. Spomenuti tzv. Božićni ustanak izbio je 6. siječnja 1919. g. i faktično je značio otpor crnogorskog naroda srpskoj okupaciji, odnosno aneksiji Kraljevine Crne Gore.

*


Podsjetnik: Crna Gora je 2006. godine obnovila svoju državnost;

U listopadu 2016., srpski i ruski faktor pokušava izvesti državni udar i likvidaciju prozapadnog premijera Mile Đukanovića, ali ne uspijevaju;

Godinu dana potom CG postaje članica NATO-a; 

Dana 30.8.2020. na parlamentarnim izborima pada DPS-ova, tj. Đukanovićeva vlast i uspostavlja se prosrpska

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: A. Mirić: Opet utakmica stoljeća: zeleni Crnogorci pojačani manjinama, protiv bijelih velikosrba pojačanih velikorusima
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.