fbpx

Živi zid iz Karlovca predlaže: ‘Vojska treba pomoći policiji u čuvanju granice’

Autor: Hina

Vodstvo Živog zida, u sklopu predizborne kampanje, obišlo je u petak  Karlovac, na tržnici su dijelili sadnice batata, ustvrdili su i kako se aktualna vlast ne zna nositi s migrantskom krizom te su se, govoreći o ugroženosti hrvatske granice, založili da policiji u pomoć dođe vojska i da se problemi migranata rješavaju na žarištu krize, u zemljama Azije i Afrike.

„ Hrvatska se vlast ne zna nositi s migrantskom krizom. S obzirom da je toplo vrijeme ispred nas, migracije će se povećavati, a Hrvatska bi mogla postati ‘hotspot’ i privremene utočište za ilegalne migrante”, rekao je nositelj liste Živog zida za EU parlament Tihomir Lukanić. 

Živi zid, kazao je, ne ulazi u EU parlament samostalno već u suradnji sa srodnim strankama i platformama, poglavito u suradnji s talijanskim Pokretom pet zvijezda, te će se u EU parlamentu “institucionalno boriti da se zaustavi migrantski val u zemljama iz kojih su migranti, u kojima nastaje problem, da se utječe na izvor problema“.


Sinčić: Propusne hrvatske granice

Predsjednik  Živog zida i kandidat Ivan Vilibor Sinčić uvjeren je pak kako “Hrvatska sada svoj teritorij ne kontrolira jer su joj granice izrazito propusne“.

„Premalo je ljudi i opreme na granici i prema tom problemu trebalo bi se ozbiljno postaviti, angažirati vojsku, a ne ignorirati činjenice. Afrički kontinent broji 1,2 milijardi ljudi, procjena Ujedinjenih naroda je da će ih do 2050. biti 2,5 milijarde i jasno je da je jedino rješenje da se tamo stvore uvjeti za normalan život, a ne migracije“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je i da je hrvatska vojska na ruskoj granici i u Afganistanu, a ne na hrvatskoj granici, poput austrijske vojske na granici Austrije, mađarske na granici Mađarske, slovenske na slovenskoj i vojske BiH na granicama BiH.

Predstavio je Sinčić i manifest od deset točaka kojemu je, kaže, pristupilo devet srodnih stranaka u devet zemalja Europe. Naglasak je bio na točki ‘Sigurnost’, u sklopu koje ističu kao jedino održivo rješenje problema migracije stvaranje normalnih uvjeta za dostojanstven život u zemljama krize u Aziji i Africi.

“U stvaranju mira i normalnih uvjeta za život trebaju prije svega sudjelovati kolonijalne sile, one koje su stoljećima eksploatirale zemlje Afrike i Azije, od Britanije, Francuske, Belgije, Španjolske, Portugala, pa i Njemačke i Italije, rekao je Sinčić i ustvrdio da je bilo „dosta bombardiranja, maltretiranja i svakojakog silovanja Libije, Sirije, Malija i drugih zemalja gdje su sukobi“.
Policajci na terenu u Lici, tvrdi Sinčić, tuže se da ih je premalo za predugačku granicu, „da migranti prolaze i mogu ići kuda i gdje god žele.“

Potpredsjednica stranke Vladimira Palfi prepričala je da joj je vatrogasac HRT-a rekao kako je javio policiji da vidi grupu migranata između Jastrebarskog i Karlovca, a dobio je odgovor od policije „gospodine nema potrebe da s time uznemiravate ni policiju ni javnost”.

Saborski zastupnik Ivan Pernar uvjeren je da su „policajci dobili upute kako postupati – naime da ignoriraju problem“, a to se ljudima vraća tako da nemaju od koga tražiti naknadu za štetu na kućama, vikendicama, lovačkim domovima i planinarskim domovima.
Europarlamentarni izbori putokaz prema parlamentarnim izborima

Lukanić je isticao potrebu podizanja svijesti građana o važnosti euparlamentarnih izbora “ne samo zbog zastupanja hrvatskih interesa u EU, već i zbog toga što ti izbori mogu biti putokaz prema parlamentarnim izborima naredne godine”.

Vlast je prozvao i zbog iseljavanja 350.000 ljudi, a građane pozivao da izađu na izbore i omoguće zaokret.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.