fbpx
Facebook VL / Screenshot

(VIDEO) BULJ: ‘Slavonija i Zagora su ciljano iseljene’, TOMAŠIĆ: ‘Vaš rad je beskoristan’

Autor: Eva Grgić

Još je malo vremena ostalo do nedjeljnjih europskih izbora, a u tom povodu, Večernji list je u svome studiju ugostio Ružu Tomašić, aktualnu eurozastupnicu i kandidatkinju liste Hrvatskih suverenista, Mira Bulja, kandidata Mosta, Predraga Freda Matića, kandidata s liste SDP-a te Jozu Radoša, aktualnog europarlamentarca i kandidata Amsterdamske koalicije.

Ruža Tomašić komentirala je kritičku izjavu Angele Merkel o nacionalizmu.


“Kad velike države brane svoje nacionalne interese – domoljubi su, a male su za velike nacionalisti”, rekla je Tomašić. “Velike države brane svoje nacionalne interese, a kada to rade male, onda nas nazivaju nacionalistima. Ako sam ja nacionalist zato što branim interese Hrvatske u posljednjih pet godina, onda jesam”, dodala je. Odbacila je tvrdnju da je u EP ušla kao euroskeptik rekavši da je zapravo eurorealist te da je EU sredstvo, a ne cilj.

Bulj je rekao da se HDZ mora klanjati Angeli Merkel, fašistu Antoniju Tajaniju i četniku Aleksandru Vučiću. “Uplatili smo šest Peljeških mostova, a dobili smo jedan”, rekao je.

“Došao sam do zaključka da se Hrvatska iz Hrvatske više spasiti ne može. Vrtimo se u krug, zaglibili smo”, rekao je Matić. “Loša je vijest da smo najgori u EU-u, a dobra je da ne možemo biti gori, možemo samo postati bolji. Bili smo prvi u redu kad je Bog dijelio prirodna bogatstva, ali očito smo spavali kad je dijelio pamet”, dodao je Matić.

Tomašić je rekla da velike države žele EU kao naddržavu, što bi bilo jako loše za Hrvatsku. Da je EK doista htjela pomoći, mogla je, bilo je puno načina za to, dodala je.

Bulj je rekao da je Hrvatska ušla u EU na koljenima, pognuto, da smo morali uhapsiti sve generale, branitelje, Carla del Ponte bila je svetinja, nismo zaštitili poljoprivredu… Kaže da je stanovništvo iz Slavonije i njegove Dalmatinske zagore ciljano iseljeno. “Iselili su Slavoniju, a sad će stranci, najprije Mađari, kupiti zemljište, a mi ćemo biti njihovi sluge, kao što kroz povijest radimo,” rekao je Bulj.

Ruža Tomašić rekla je da se u Europskom parlamentu ne govori svašta kao u Hrvatskoj, a Bulj je odgovorio: “Čut će se glas hrvatskog čov’ka!”
Miro Bulj na sučeljavanju u majici s natpisom “Čoban, a ne stranačka ovca!” / Screenshot FB

 

Radoš je rekao da se odnosi definiraju na temelju ugovora i snage te da svaka zemlja ima svoju priliku, a na njoj je hoće li je iskoristiti.

“Nije se nitko ciljano iselio iz Slavonije, nego je loša politika u zadnjih 20 godina tome pridonijela”, rekao je Radoš.
Matić je istaknuo da bez obzira na stranačka opredjeljenja, hrvatski zastupnici moraju djelovati zajedno kada su u pitanju hrvatski nacionalni interesi te je istaknuo da ćemo imati 11-12 zastupnika, što je Tomašić ispravila gestikulacijom.

Bulj je rekao da Srbija ne bi smjela ući u EU dok ne plati ratnu štetu, dok hrvatska nacionalna manjina u Srbiji ne bude imala iste ili slične uvjete kao srpska u Hrvatskoj.

Matić je podsjetio da je i sam bio u srpskim logorima, no naglasio je da treba biti realan i trijezan te da je u interesu Hrvatske da se granica širi, ali da Srbija treba ispuniti uvjete. “Moraju nam dokazati imaju li podatke o nestalima – ne vjerujem im na riječ, postoje međunarodne komisije koje mogu doći do tih podataka, vratiti kulturno blago, riješiti minska polja. Sve što smo mi trebali ispuniti i ispunili smo, trebaju i oni”, zaključio je.

Bulj se pohvalio brojnim svojim inicijativama i amandmanima u Saboru, na što je Tomašić pitala koliko je to bilo korisno, a Bulj je odgovorio: “Dosta je toga prošlo”.

Radoš je zaključio kako je Europarlament važna institucija te da samo svojom kvalitetom možemo postići veći utjecaj.

Bulj je rekao kako je prošlo vrijeme da briselski činovnici štipkaju naše dužnosnike pred kamerama kao što je Jean-Claude Juncker uštipnuo Plenkovića. Pozvao je građane da ove izbore za EP pretvore u “referendum protiv njonjizma i anemične politike u Hrvatskoj”, referirajući se na nadimke predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Plenkovića.

“Vrijeme je da im kažete dosta”, rekao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.