FOTO: Facebook / Screenshot

SDP-ovi KANDIDATI JASNI: ‘Želimo ravnopravnu Hrvatsku u ravnopravnoj Europi!’

Autor: Dnevno

Članovi Predsjedništva i kandidati Socijaldemokratske partije Hrvatske na listi za izbore za Europski parlament Ivana Posavec-Krivec i Predrag Fred Matić održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ravnopravnosti spolova, paritetnoj demokraciji i islandskom načinu borbe protiv diskriminacije.

Ivana Posavec Krivec istaknula je kako SDP ovoj temi pristupa kao progresivna stranka, koja teži boljitku i ravnopravnijem položaju žena u društvu.

“Zalažemo se za Europu u kojoj postoji ravnopravnost žena u procesu donošenja političkih odluka, Europu koja ženama jamči ekonomsku neovisnost, Europu bez nasilja, koja osigurava mir, dostojanstvo i sigurnost za sve žene i djevojčice, Europu koja dodjeljuje sredstva za ženska prava”, istaknula je Posavec-Krivec.

Kao ključni segment ove priče izdvojila je jednakost žena kada je riječ o plaćanju.

“Želimo Europu u kojoj će jednak posao biti jednako plaćen, bez obzira na to obavlja li ga muškarac ili žena, i u kojoj će taj posao biti plaćen isključivo na temelju kompetencija, iskustva i zalaganja. Mi u SDP-u zalažemo se za to da sve inicijative koje idu iz Europske komisije budu usmjerene na usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života. Zato podržavamo Work-life balance direktivu, koja bi olakšala život roditelja i skrbnika”, objasnila je Ivana Posavec-Krivec te dodala kako je potrebno među partnerima uravnotežiti obaveze vezane uz skrb koje trenutno većinom snose žene kada je riječ o skrbi za djecu ili starije članove obitelji.

“Želimo očinski dopust od deset dana te dopust o bolesnom članu obitelji za koji smatramo da bi pomogao boljem položaju žena u društvu. Za stabilnost žena važno je da dođemo do nulte stope tolerancije na nasilje jer samo tako žena može napredovati”, zaključila je Ivana Posavec-Krivec.

Predrag Fred Matić naveo je kako će se SDP ugledati u Island i težiti takvom obliku borbe protiv neravnopravnosti. Island je, naime, donio direktivu o jednakim plaćama za muškarce i žene te svaka tvrtka koja ima više od 25 zaposlenih i koja nema certifikat o jednakosti – snosi sankcije.
“To je sustavan problem koji zahtjeva sustavno rješenje. SDP je sastavio svoju listu paritetno po zip-sustavu, jer vjerujemo da će društvo biti bolje ako ima više žena u politici. Žene su suočene s brojnim izazovima, počevši od toga da dobivaju manje plaće od muških kolega za iste poslove do postojećeg patrijarhalnog načina razmišljanja u društvu”, istaknuo je Matić te dodao kako je SDP-ov slogan na ovim izborima i jedna od glavnih vrijednosti – ravnopravnost u svim segmentima, uključujući i ravnopravnost spolova u političkoj, javnoj, poslovnoj i društvenoj sferi života.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.