fbpx
Tonino Picula

Picula upozorava: ‘Moramo stati nasuprot onih koji žele anulirati projekt Europske unije’

Autor: Hina

Na 8. izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a u nedjelju u Zagrebu, koja je imala karakter velikog predizbornog i motivacijskog skupa uoči EU izbora, prvi na stranačkoj listi za europske izbore Tonino Picula poručio je da SDP i socijalisti moraju stati nasuprot onima koji žele anulirati projekt Europske unije.

„Nakon šest godina članstva u EU ne možemo biti zadovoljni jer smo od ulaska 2013. godine pali tri posto na ljestvici razvijenosti, a taj retrogradni potpis”, ustvrdio je Picula, “nose HDZ i njegove Vlade“.

SDP, dodao je, na ovim izborima ima trostruku odgovornost – mora se dokazati članovima SDP- a, građanima, ali i pojačati i pridružiti se onim snagama u EU koje žele nadograditi europski projekt jer se nasuprot nalaze oni koji žele anulirati projekt Europske unije.


„S jedne strane su oni koji bi ideju EU ažurirali, a s druge strane oni koji bi je anulirali. Mi smo ovi prvi, ali građanima moramo ponuditi konkretna rješenja, a prvo od tih rješenja je puna ravnopravnost građana unutar Hrvatske, kao i regija, a na kraju i Hrvatske u samoj EU“, kazao je Picula.

Na žalost, kazao je, ne možemo biti zadovoljni korištenjem EU fondova, dodavši da je u Hrvatskoj BDP po glavi stanovnika na predzadnjem mjestu u EU.

Istaknuo je i da ga raduje uspjeh sindikata oko referenduma za odlazak u mirovinu, ali sindikati zajedno sa socijaldemokratima moraju naći rješenja za radna i socijalna prava u EU u idućim godina. Kao posebna problem istaknuo je što danas tek 40 posto mladih imaju isti standard i socijalni položaja kakav su imali njihovi roditelji u njihovim godinama, a za to odgovornost pripisuje EPP-u kojoj pripada HDZ.

Picula je ocijenio da ako političku težinu u EU imaju Tajani ili Orban, tada EU ima i dodatni problem; jer, ustvrdio je, oni unutar Europske pučke stranke, zajedno s HDZ-om, rade na slabljenju i demontiranju prijekta EU.

SDP-ova europarlamentarka i kandidatkinja i za izbore Biljana Borzan upozorila je da je Europa kao projekt više nego ikada na udaru populista, ekstremista, euroskeptika i rušitelja koji narodu neće reći istinu.

„Neće reći da ekstremno zagovaranje suverenizma vodi u usamljenost i otuđenost iz kojih se rađaju nepovjerenje i mržnja. Ne govore da europske države koje su jače od nas znaju da na globalnoj razini ne mogu same ni da EU mijenja našu zemlju svaki dan i da je danas gotovo svaki veći projekt financiran iz EU“, rekla je Borzan.
Dodala je kako je ponosna što SDP-ovci na ove izbore izlaze s rezultatima, ne prodaju maglu, ne nude prazna obećanja i jalove svađe i ne upiru prstom okrivljujući za sve neke bivše ili sadašnje.

“Kada sam krenula u bitku protiv velikih korporacija koje nas tretiraju kao građane drugog reda prodajući nam lošije proizvode, govorili su mi da neću uspjeti. Danas, kada stajemo pred naše građane, možemo mirne duše reći – odradili smo posao i spremni raditi i dalje“, osvrnula se Borzan na svoj petogodišnji euromandat.

„Dokazali smo i da nije važno ako si pojedinac, i to iz male zemlje. Važno je slušati građane, imati jasan cilj i snage. Naš posao je da EU radi za ljude“, kazala je Borzan, dodavši da, dok je god socijaldemokrata, borit će se da u EU nema građana drugog reda.
Potpredsjednik SDP – a Rajko Ostojić ustvrdio je kako je SDP kada je bio na vlasti ukinuo neravnopravnost i diskriminaciju u zdravstvenoj zaštiti donijevši Zakon o MPO, povlaštene mirovine, riješio problem kredita u švicarskim francima, odnose sa susjedima, odbivši arbitražni postupak sa Slovenijom i energično riješio izbjegličku krizu. Osvrnuo se na aktualne rasprave o zabrani pobačaja, rekavši da će SDP, ako treba organizirati referendum da važeći zakon ostane na snazi ili da bude čak i liberalniji.

„Neravnopravnost u EU riješili su i naši europarlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula koji su dokazali da se može riješiti problem otoka i zaštita naših potrošača kojima je osigurana jednaka kvaliteta proizvoda”, poručio je.

Europsku uniju u zadnjih pet godina pogodilo je pet velikih problema – migracije, zaštita granica žilet i bodljikavim žicama, rast terorizma, rast populizma i brexit. Posljedica svih tih pet procesa je rast populizma. Zato su ovi europski izbori važni i ključni da se pokaže između antieuropskih, ksenofobičnih i populističkih stranaka naspram naših proeuropskih stranaka, kao što je SDP i socijalističke stranke, istaknuo je Ostojić, naglasivši da se EU ne smije dijeliti na Europu dvije brzine.

„U EU ne smiju biti građani prvog i drugog reda i ne smije biti egoistična pa okrenuti leđa Europi koja još nije članica EU, prvenstveno jugoistoku kontinenta“, smatra potpredsjednik SDP-a.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.