fbpx
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Petir: ‘U utrku za mandat u EU parlamentu uz ljude iz naroda’

Autor: Hina

Kandidatkinja za Europski parlament Marijana Petir u četvrtak je na predstavljanju kandidata liste grupe birač,a čija je nositeljica, rekla da nije svejedno tko zastupa Hrvatsku u Europskom parlamentu te da je zato u utrku za još jedan mandat krenula uz ljude iz naroda.

“Sedamdeset posto zakonodavstva koje se donosi na EU razini mora implementirati i Hrvatska”, istaknula je Petir na predstavljanju kandidacijske liste grupe birača koju uz nju kao nositeljicu liste čine Domagoj Stjepan Krnjak, Mato Brlošić, Klementina Karanović, Neda Aberle, Zvonimir Kalić, Melita Vrbanek, Tvrtko Krpina, Ana Volarić-Mršić, Anka Musa, Ana Lažeta i Petar Jurčević.

Govoreći o zastupničkom djelovanju u EU parlamentu na politikama koje se tiču poljoprivrede, ruralnog razvoja, zaštite okoliša, održivog razvoja, borbe za ljudska prava i statusa žena iz ruralnih područja, Petir je kazala da je njezin rad prepoznat i nagradom za najbolju europsku zastupnicu u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu.


Ustvrdila je da je njezin angažman direktno utjecao i na hrvatske građane.

“Mojim zalaganjem EU je odobrio subvencije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama koje se nabavljaju u našim OPG-ovima, čime se otvorilo novo tržište hrvatskim poljporivrednicima, izborena je prva zakonodavna iznimka u slučaju razine financijske omotnice za razminiranje, a radila sam i na usvajanju Direktive o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u EU-u”, rekla je.

Dodala je i da se kao izvjestiteljica EU parlamenta za seoske žene zalaže za unapređenje statusa seoskih žena, te da je u parlamentu usvojeno sto amandmana koje je je uložila na reformu zajedničke poljoprivredne politike čime je zaštitila interese hrvatskih poljoprivrednika.

Mato Brlošić, koji je treći na listi, rekao je da je europska zajednička poljoprivredna politika od izuzetnog značaja za hrvatske poljoprivrednike, koji iz zajedničke blagajne dobiju oko pet milijardi eura, kao i da se Petir u dosadašnjem radu osobito iskazala u Odboru za poljoprivredu EP-a te da je izuzetno važno sudjelovanje Hrvatske u kreiranju Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2020. do 2027. godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o karakteru predizborne kampanje, Petir je izrazila želju da njome prevladavaju europske teme.

“Čini mi se da naši građani još nemaju dovoljno informacija o značaju našeg članstva u Uniji i mogućnostima koje nam EU parlament pruža”, rekla je te istaknula da je za legitimitet zastupnika važno da što više građana izađe na izbore.
Upitana o rezultatima predizbornih istraživanja koji su pokazali da je njezina lista za EU izbore blizu izbornoga praga, Petir je rekla da je to dobar rezultat.

“Vjerujem da ljudi prepoznaju ono što je radišno, časno i domoljubno i da će na taj način i glasovati na ovim izborima”, zaključila je Petir.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.