fbpx
Wikipedia

Ovo su najvažnije stvari koje morate znati o nadolazećim izborima za Europski parlament

Autor: Dnevno

U nedjelju 26. svibnja u Hrvatskoj će se održati prvi ovogodišnji izbori na koje izlazimo. Naime, tada ćemo birati hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, a u cijeloj Europskoj uniji izbori će biti održani u razdoblju od 23. do 26. svibnja.

Na nadolazećim izborima Hrvatska bira 12 predstavnika koji će nas zastupati u Europskom parlamentu. Iako ćemo ih početno izabrati 12, u trenutku početka parlamentarnog saziva imat ćemo 11 predstavnika, zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, odnosno odgode Brexita

Zastupnike ćemo u Hrvatskoj birati po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.


Glasovati se može samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, no na listiću se može označiti i jedan kandidat kojemu glasači žele dati prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju su glasovali.

Građani će se na izborima moći odlučiti za jednu od 33 ponuđene liste, koje je potvrdilo Državno izborno povjerenstvo.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.