fbpx
Ivo Cagalj/PIXSELL

Mostovac Grmoja poručio: ‘Javna uprava raste, uhljebljuje se stranačka vojska’

Autor: Hina

Kandidati na listi Mosta za izbore za EU poručili su u subotu kako se protive daljnjoj političkoj integraciji i prebacivanju dodatnih nadležnosti s država članica EU na Bruxelles te kako se zauzimaju za jedinstveno sjedište Europskog parlamenta koje bi zamijenilo dosadašnja tri, čime bi se smanjila europska birokracija.

Most se protivi stvaranje novih zajedničkih ‘naddržavnih’ tijela s loše definiranim ovlastima koja ulaze u prostor nacionalnim tijelima, stvaraju dodatni šum u komunikaciji i birokratski su teret, a bez dodane vrijednosti”, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Prskalo.

Postojeća praksa, prema kojoj se parlamentarne aktivnosti odvijaju u Bruxellesu i Strasbourgu, a tajništvo u Luksemburgu, kaže, rastrošna je, neproduktivna i štetna za okoliš. Njezinim bi se okončanjem na godišnjoj razini uštedjelo gotovo 200 milijuna eura i smanjilo emisiju ugljičnog dioksida za 20 tisuća tona, izračunao je Most.


Ipak, zauzeli su se da u područjima poput sigurnosti “postoji prostor za napredak u međuinstitucionalnoj suradnji, razmjeni podataka i koordiniranim akcijama. Takvu suradnju koja pridonosi članicama treba poticati”. “No, zalažemo se za veće europsko ulaganje u kapacitete graničnih policija država članica s vanjskom granicom“, kazao je Nizar Shoukry.

Politički tajnik stranke Nikola Grmoja je upozorio na stalno bujanja birokracije u hrvatskoj vlasti, za što je primjer Državni inspektorat, te ocijenio da su najave reformi samo kozmetičke. “Umjesto da potiče razvoj poduzetništva, Vlada čini upravo suprotno. Veliki reformator Kuščević nije napravio niti jednu pretpostavku da se birokratski aparat smanji. Javna uprava raste, uhljebljuje se stranačka vojska, a sustav bi trebao postojati radi građana, a ne stranaka”, kazao je Grmoja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.