Marijana Petir posjetila dolinu Neretvu

Autor: Dnevno

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir posjetila je u utorak, 7. svibnja dolinu Neretve. U Opuzenu se, u pratnji Domagoja Stjepana Krnjaka, kandidata na njezinoj nezavisnoj listi za izbore za Europski parlament, susrela s proizvođačima mandarina, dok je u Pločama sudjelovala na tribini s građanima gdje im se pridružila i Ana Musa, također kandidatkinja na njezinoj nezavisnoj listi.

Proizvođači mandarina su zastupnici Petir zahvalili na dolasku istaknuvši da je ona prva hrvatska političarka koja ih je posjetila. Zahvalili su joj na njezinoj iskrenoj brizi za neretvanski kraj i njegove proizvođače prisjetivši se obeštećenja kojega im je zastupnica Petir osigurala uslijed ruskog embarga kojim su bili pogođeni. Proizvođači su se zastupnici Petir požalili i kako se trenutno nalaze u veoma teškim problemima uslijed nepoštenih trgovačkih praksi pri čemu unatoč postojanju Zakona o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi, stanje nije ništa bolje. Kao poseban problem istaknuli su činjenicu da otkupljivači ne važu mandarine na ulasku na otkupnu stanicu te se količine koje se kasnije pojavljuju u ugovoru razlikuju od onog što su proizvođači predali, a kada se tome doda činjenica da proizvođači unaprijed ne znaju otkupnu cijenu koju će dobiti za isporučene mandarine, jasno je da je riječ o nepoštenoj praksi. Nelojalna konkurencija dolazi iz trećih zemalja, a kojoj su posebno izloženi sezonski proizvodi kao što su mandarine, kupus i lubenice. I Petir i proizvođači smatraju da propisivanje kvalitete proizvoda i označavanje svježih proizvoda može biti rješenje problema i pomoći zaštiti domaće proizvodnje. Zastupnica je proizvođače upoznala s načinima na koje druge države članice EU brinu o svojim proizvođačima te zaključila kako „svaka zemlja koja drži do sebe, svoje opstojnosti i nacionalnog suvereniteta brine o zaštiti domaće proizvodnje i plasmanu domaćih proizvoda“.

Obeštećenje koje je zastupnica Petir izborila za neretvanske proizvođače mandarina bila je jedna od tema tribine u Pločama na kojoj je i sama sudjelovala. Petir je svima prisutnima opisala kako je tekao cijeli proces dobivanja obeštećenja, pri čemu nije imala nikakvu podršku Ministarstva poljoprivrede. Ovo, ali i mnogi drugi uspjesi zastupnice Petir u proteklom mandatu itekako pokazuju kako instrumenti na EU razini postoje, no, kako se požalila, a što je vidljivo na mnogim primjerima, hrvatske vlasti su pasivne te pokušavaju zaobići europske propise – kao primjerice kada je riječ o uvođenju zdravih obroka mlijeka, voća i povrća u školama za koje je Petir osigurala europske subvencije za hrvatske školarce, a koji bi se trebali dobavljati od lokalnih OPG-ova, što se vrlo često  izigrava. Referirajući se na prethodni susret s proizvođačima mandarina, ova europarlamentarka je istaknula kako je nepoštena trgovačka praksa posebno vidljiva u dolini Neretve.

„Iseljavanje nije pošast samo u Slavoniji, nego diljem Hrvatske. Mladi ne vide perspektivu, a ne vide je zbog korupcije i nepoštenih odnosa koji prožimaju ovo društvo“, rekla je Petir te
istaknula da moramo stvarati društvo jednakih mogućnosti i prilika za sve. Ana Musa, dugogodišnja aktivistica u zaštiti okoliša i voditeljica inicijative kojom je spriječena gradnja termoelektrane na ugljen u Pločama pohvalila je suradnju sa zastupnicom Petir na osiguranju obeštećenja za bivše radnike Plobesta oboljele od azbestoze za koje je zalaganjem
zastupnice Petir kao tadašnje predsjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša osigurano obeštećenje, ubrzani su postupci rješenja za naknade, ujednačeni su kriteriji za utvrđivanje
profesionalne bolesti zbog izloženosti azbestu i podignute su im mirovine za 26%. Domagoj Stjepan Krnjak je istaknuo da europske politike traže komunikaciju s lokalnom zajednicom o svim važnim pitanjima i temama što sve garniture hrvatskih vlasti izbjegavaju, a što je evidentno i na primjeru doline Neretve vezano uz gospodarenje otpadom i provedbu strateških projekata pri čemu se donose odluke bez lokalne zajednice što je nedopustivo.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.