Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kolakušić rasturio! Predao je listu: Jedan podatak impresionira

Autor: dNEVNO

Đuri Sessi, Ivanu Turudiću i svima onima koji su priječili sudjelovanje suca Mislava Kolakušića na Europarlamentarnim izborima presudio je DIP koji je već prebrojao više od 5000 potpisa od 20. 576 koliko ih je predala lista Za Mislava.

“Tko ne izlazi na izbore taj nema pravo da se žali. Onaj tko ne izlazi na izbore podržava korupciju i pljačku hrvatskog naroda”, rekao je u DIP-u danas nositelj liste Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

40 stranaka na 30 lista za sada protiv liste za Mislava Kolakušića, po prvi put u povijesti na hrvatskim EU izborima i nezavisna lista građana i to usprkos prijetnjama Sudcu da se ne smije natjecati za EU parlament, prenosi Startnews.

Na trećim po redu izborima za Europarlament sada službeno sudjeluje čak 40 stranaka i to na 30 lista, a još uvijek svoju kandidaturu najavljuje i Mirjana Petir koja se jučer se oglasila da će i ona do sutra pokušati, zaključno s 24 sata predati svoju listu, a ako i ona uspije, u borbu za EU stolicu krenut će točno 360 kandidata.

Nikad više kandidata, stranaka i kandidacijskih lista nije sudjelovalo na Europarlamentarnim izborima. U nedjelju 26. svibnja u utakmicu će krenuti sasvim je to izvjesno 288 kandidata, a u posljednji trenutak mogli bi im sepridružiti i Mirjana Petir te Mislav Kolakušić.

S njenih 12 pridruženih kandidata u utrku bi tako moglo krenuti čak 300 kandidata.

Upravo je Kandidacijska lista za Mislava Kolakušića i najveća svježina u ovogodišnjim EU parlamentarnim izborima, jer usprkos najavama vladajućih, a i najviših tijela hrvatskog pravosuđa, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu dokazao je i meritornima u Hrvatskoj ono što u Europi svi znaju.




Prijetili su da se kao sudac ne može i ne smije kandidirati, no sad i sami prihvaćaju njegovu kandidaturu jer su se morali pokriti ušima i još jednom pročitati i hrvatske i europske izborne zakone koji neupitno govore kako se na ovim izborima mogu natjecati i suci i predsjednici i članovi izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, piše Startnews. U slučaju da osvoji mjesto u Europarlamentu, Mislav Kolakušić morat će zamrznuti svoj status suca u Hrvatskoj ili svoje mjesto može prepustiti sljedećem sa svoje liste.

Hoće li mi su u posljednji trenutak u istom statusu pridružiti i Mirjana Petir, ostaje za vidjeti. Sadašnja zastupnica u Europarlamentu, s liste HDZ, HSS-a i koalicijskih partnere s izbora u 2014. tek je danas objavila svoju kandidaturu.

Ovi su izbori specifični i po tome što kandidacijske liste imaju zbog Brexita njih 12 kandidata, jednog više nego što je to bio slučaj na prethodna dva hrvatska izbora za Europarlament. Također, iznimno su važni za parlamentarnu budućnost Hrvatske jer će u velikoj mjeri pokazati kamo to ide demokracija u nas i mogu li se dogoditi (ne)očekivane promjene. Prema analitičarima vodeća će HDZ stranka sačuvati sasvim sigurno svojih četiri mandata iz sadašnjeg saziva, a pretpostavlja se da bi ranking mogli i povećati.




Prave promjene očekuje se u utrci preostalih kandidata, gdje će postojeće etablirane stranke, poput SDP-a (brani 3 mandata), HSS, HNS, HSLS, HSU-u, IDS-a teško odolijevati napadima takozvane nove opozicije koje predvode Živi zid, Kandidacijska lista za Mislava Kolakušića, Start.

Autor:dNEVNO
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.