fbpx
Živi zid

Kandidatkinja Živog zida za EU parlament Ivana Delaš povrijedila Izborni etički kodeks

Autor: Hina

Etičko povjerenstvo u izborima članova za Europski parlament upozorilo je da je Ivana Delaš, kandidatkinja stranke Živi zid na europskim izborima, povrijedila Izborni etički kodeks pa joj je naloženo da ukloni neistiniti sadržaj sa službenih mrežnih stranica svoje kampanje, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Etičkom povjerenstvu prijavila ju je Hrvatska udruga za zaštitu prava pacijenata, u čijoj prijavi stoji da je kandidatkinaj Živog zida, koristeći ime te udruge za vlastitu promociju u predizborne svrhe, navela kako je “udruga protiv cijepljenja i podržava antivaksere”.

U prijavi se navodi da je Delaš pod imenom Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata “navela link Cijepljenje.info koji upućuje na protivnike cijepljenja”, pri čemu se ističe da udruga “nedvojbeno zastupa interese pacijenata i zdravlja djece i stoga u potpunosti poštuje zakonsku proceduru obveznog cijepljenja i zdravlja djece i zakonsku proceduru obveznog cijepljenja”.


Nakon uvida u prijavu i ostale dostupne izvore, Etičko povjerenstvo zaključilo je da je Delaš objavljivanjem neistinitog sadržaja i njegova pripisivanja Hrvatskoj udruzi za zaštitu prava pacijenata povrijedila Izborni etički kodeks, te joj je naloženo da bez odgađanja ukloni taj sadržaj sa svojih službenih mrežnih stranica i da se javno ispriča zbog povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Delaš je pak na svojoj Facebook stranici poručila kako njezina objava nije preuzeta s Facebook stranice “Cijepljenje – pravo izbora” (CPI) od 13. travnja 2019., nego je preuzeta s iste stranice od 12. travnja 2015. godine, što znači da se referirala na objavu staru četiri godine.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.