fbpx

Holy: ‘Birači, uzmite olovke u ruke i postanite krojači svoje sudbine’

Autor: HINA

Mirela Holy, jedanaesta kandidatkinja na listi SDP-a, pozvala je birače u sklopu svoje kampanje #krojimEUposvom da u nedjelju, 26. svibnja, izađu na birališta, uzmu olovke u ruke i postanu “krojači svoje sudbine”.

Navodeći kako u Hrvatskom saboru oko 75 posto zakona nose oznaku EU-a, što pokazuje važnost izbora, Holy ističe kako putem kampanje #krojimEUposvom želi ilustrirati projekte i programe za koje bi se u Europskom parlamentu zalagala te promovirala hrvatske kreativne industrije kao važan dio tranzicije na kružnu ekonomiju.

“Cilj kružne ekonomije je manjim iskorištavanjem resursa stvoriti daleko veću vrijednost kvalitetnih proizvoda stvorenih kroz kreativne ideje. Hrvatska ima sjajne dizajnere i inovatore kojima treba promocija i umrežavanje u EU, a u tome im se može pomoći političkim djelovanjem, ali i organizacijom izložbi, konferencija i sajmova”, poručuje Holy.


Dodaje kako, osim kreativnih industrija, kružna ekonomija podrazumijeva implementaciju koncepta biogospodarstva koji neodržive gospodarske prakse mijenja obnovljivima.

Za implementaciji biogospodarstva ključna je potpuna liberalizacija i legalizacija konoplje jer se biokompozitima od konoplje može nadomjestiti okolišno štetna plastika i proizvoditi eko papir, tekstil, izolacijske materijale, beton, boje i lakove i lijekove.

Također, poručuje Holy, iako se zaštitu okoliša prezentira kao skupu i nekonkurentnu, ako je integrirana u gospodarske projekte ona otvara nova radna mjesta i utječe na pravedniju transformaciju društva. “To dokazuju brojke jer kreativne industrije bilježe najveći rast i u ovom trenutku zapošljavaju 12 milijuna ljudi u EU-a, sudjeluju sa četiri posto u njegovu BDP-u i pozicioniraju EU na drugo mjesto u svijetu po razvijenosti kreativnih industrija, odmah iza Azije”.

Procjene primjene kružne ekonomije u EU sežu do rasta produktivnosti za 30 posto do 2030. uz jedan posto rasta BDP-a i stvaranje dva milijuna novih radnih mjesta te uštede koje se procjenjuju na 600 milijardi eura godišnje, kaže Holy.

Autor:HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.