fbpx
foto: TOMISLAV CUVELJAK

Eventualne sankcije za Marasovo ponašanje tek nakon EU izbora

Autor: Hina

Moguće sankcije za kršenje pravila izborne promidžbe SDP-ova kandidata za izbore za Europski parlament Gordana Marasa znat će se u izvješću nakon izbora, odgovorili su Hini iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon što je njihovo etičko povjerenstvo Marasu prošloga tjedna izdalo pisano upozorenje, na koje se on oglušio.

DIP-ovo Etičko povjerenstvo za izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske prošloga je četvrtka upozorilo Marasa zbog isticanja promidžbenih poruka na laptopu u Hrvatskom saboru te su ga pozvali da prekine takvo ponašanje i da se ispriča javnosti.

Njegovo ponašanje ocijenili su neetičnim, a pozvali su se i na zakonske odredbe prema kojima bi isticanje promidžbenih poruka i slogana u Hrvatskom saboru zastupnika koji je ujedno i kandidat u izborima stavljalo u nepovoljan položaj kandidate koji nisu zastupnici. Upozorili su i da je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe i referenduma zabranjeno za potrebe izborne promidžbe koristiti uredske prostorije i uredsku opremu državnih tijela.


No, Maras je u izjavi novinarima na DIP-ovo upozorenje odgovorio kako “nema šanse da se ispriča HDZ-u i Jandrokoviću“, te kako je njegova naljepnica na njegovu laptopu simbol protivljenja načinu na koji HDZ vodi kampanju, a prije je rekao kako Hrvatski sabor nije ured, nego javni prostor te da je laptop u njegovu osobnom vlasništvu.

Na Hinin upit o tome koje konkretne sankcije planiraju poduzeti protiv Marasa zbog toga što se oglušio na njihovo upozorenje, iz DIP-a su odgovorili da se o poštivanju Zakona o financiranju političkih aktivnosti DIP očituje tek nakon izbora, odnosno da Marasa eventualno mogu sankcionirati “post festum”.

Kako Zakon o izborima članova u Europski parlament ne predviđa kaznene odredbe za takvo ponašanje, objasnili su u DIP-u, eventualne administrativne sankcije ili prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog povrede Zakona o financiranju političkih aktivnosti, utvrđuju se u izvješću koje se objavljuje nakon provedenih izbora.

Naime, prema tom zakonu, DIP u roku od 60 dana od dana objave konačnih rezultata izbora objavljuje izvješće o nadzoru poštivanja odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti koje se odnose na izbornu promidžbu.

U odgovoru navode da izvješće među ostalim sadrži i podatak o tome je li sudionik povrijedio odredbe zakona koje za posljedicu imaju donošenje propisanih sankcija odnosno obavještavanje državnog odvjetništva.

Zbog kršenja zakonskih odredbi o izbornoj promidžbi, izvijestili su ranije iz DIP-a, politička stranka može ostati bez naknade troškova izborne promidžbe, koja može iznositi 86 tisuća kuna, te za takav prekršaj za može biti kažnjena iznosom od 10 tisuća do 100 tisuća kuna.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.