Vatikan kao nekadašnji Politbiro: korupcija, političke borbe i ucjene

Autor: G.M.

Vrh Vatikana opterećen je ružnim i surovim borbama za moć. Suparnički krugovi konzervativnih kardinala bore se za utjecaja i kontrolu nad financijama dok se svaki reformist koji progovori o korupciji odmah sankcionira. Papa Benedikt XVI. postao je taoc borbi za utjecaj u Crkvi, a u čitavoj priči najviše gube vjernici.

Stanje u Vatikanu poput serija ‘Borgije’, ‘Igra prijestolja’ ili ‘Wire’

Vatikan je u zadnje vrijeme potresao niz skandala koji je samo razotkrio duboke političke igre i intrige u vrhu Katoličke crkve. Na žalost, radi se o primitivnim igrama oko kontrole moći i novca, a ne ideološkim sukobima. Situacija jako podsjeća na zakulisne sukobe u nekadašnjim komunističkim državama.

Ova usporedba stoji na mnogo razina. Vatikanski kardinali po svom položaju imaju moć sličniju nekadašnjim političkim časnicima, a partijske knjižnice mijenja Biblija, partijske sastanke nedjeljna misa. Sam papa je biran unutar vrha crkve, baš kao što su tako birani i većina sovjetskih vođa u vrhu partije. Cinici komentiraju da su glavne industrije Vatikana političke intrige i tračevi, naravno uz pranje novca. Božja posla dolaze zadnja.

Talijanska La Repubblica je trenutačno stanje u Vatikanu nazvala ‘pretposljednjim činom srednjovjekovne bitke koja se našla u 21. stoljeću’. Izvor novinama govori o ‘velikom broju ucjenjivača, velikoj količini ucjenjivača, velikoj masi poslodavaca i mali postotak ljudi vjere: među njima svetaca koji se brinu za Crkvu’.

Tko će biti novi papo di tutti cardinallo?

Jedan od gorućih problema je i pitanje nasljedstva. Benedikt XVI. ima 85 godina, sve manje je pokretan i mora biti guran na nedjeljne mise. Naravno, možda će dugo izdržati kao i njegov prethodnik, no možda će i uskoro umrijeti. U svakom slučaju utjecaj Benedikta XVI. je u zadnju godine dvije potpuno opao. Šuška se i da su se u pape pojavili prvi znakovi senilosti.

Savezi i krugovi moći opet će eruptirati kako bi se dogovorili tko će biti novi papa. Kakva je sad situacija, ne bi nas trebalo začuditi da u hipotetskom scenariju biranja nasljednika Benedikta XVI. izbor potraje i nekoliko godina kao u srednjem vijeku. Određeni vatikanski krugovi jednostavno se ne podnose.




Gola borba političkih interesa

Zanimljivo je da ne postoji apsolutno nikakva ideološka podjela među sukobljenim krugovima. Radi se uglavnom o međusobnoj borbi teoloških konzervativaca za utjecaj dok se reformisti drže po strani i nastoje dograbiti ostatke. Kada se i usude progovoriti o situaciji promptno ih ostatak konklave kazni.

Tajnik guvernerstva Vatikana (gradonačelnik) nadbiskup Carlo Maria Vigano je poslao pismo papi Ratzingeru osobno napavši sustavu krađu novčanih sredstava, krijumčarenje i urote unutar Vatikana. Posebno se osvrnuo na odustajanje od suvremenih zakona protiv pranja novca. Zbog toga ga je odmah otpustio državni tajnik Bertone i poslao na mjesto ambasadora u Washington što je ekvivalent egzilu.




Vatikan prožet skandalima

U proteklih godinu dana pažljiviji promatrači primjetili su da je vrag odnio šalu jer su u prvi plan počele stalno izbijati problematične vijesti iz Vatikana.

Vatikanska banka, Institut vjerskih poslova je pod istragama zbog sudjelovanja u pranju novca povezanog s prodajom droga i krijumčarenjem oružja.

Konstantni globalni skandal s zataškavanjem svećenićke pedofilije ne jenjava, a američka organizacija SNAP (Survivors Netowrk of Those Abused by Priests) priprema se za tužbu pred Međunarodnim sudom prave u Haagu zbog zločina protiv čovječnosti.

Talijanske naslovnice stalno pune vijesti i tračevi o borbi za mjesto vatikanskog državnog tajnika, u stvarnosti najmoćnije osobe Vatikana i kontrolora vatikanskih sredstava koja se slijevaju iz čitavog svijeta.

Bertone, osoba koju nitko ne želi osim pape

Sadašnji državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone bavi se strategijom za borbu protiv optužbi protiv svećenika o seksualnom zlostavljanju.

Njegova taktika je optužiti homoseksualne svećenika za većinu prijestupa, time naglašavajući kako je homoseksualnost grijeh. Također je izjavio da biskupi nemaju nikakvu odgovornost da prijave slučajeve zlostavljanja ‘jer to ugrožava slobodu govora’. Bertone je stoga imenovan (uz papu) u tužbi Haaškom sudu.

Prošle godine tri neokonzervativna teologa, kardinali Camello Ruini, Angelo Bagnasco i Aneglo Scola (jedan od favorita za papinstvo) su se sastali sa papom na privatnom ručku u ljetnikovcu u Castel Gondolfu. Tražili su otpuštanje Bertonea sa mjesta državnog tajnika i izolaciju od bilo kojeg mjesta moći u crkvenoj hijerarhiji.

Ratzinger nije bio u mogućnosti donijeti ikakvu odluku. Posrijedi je i osobna nesklonost jer Ruini i njegovi žele opet imati talijanskog papu, a ne stranca kao što je bio Ratzinger.

Vatikanski J. Edgar Hoover

Španjolski kardinal Julian Herranz Casado pripada još jednom krugu konzervativaca, a za vrijeme Ivana Pavla II. de facto je obnašao papinske dužnosti. Herranz je vjerojatno jedan od najvećih političkih stratega i igrača u svijetu, i možda najmanje poznat. Potkraj pontifikata Ivana Pavla II. potajice se sastajao sa kardinalima u predgrađu Rima kako bi osigurao ishod izbora za idućeg papu. Njegov izbor je bio Joseph Aloisius Ratzinger.

Unatoč tome, u 82. godini Casado nema ambicija da sam postane papa već za to priprema svog učenika kardinala Juana Thornea iz Lime (Peru). Njih dvojica su jedini pripadnici Opus Deia, papinske prelature, u čitavoj vatikanskoj konklavi.

Juan Thorne potencijalno bi bio snažni papa jer je u 68. godini i mogao bi potrošiti godine na učvršćivanje vlasti nakon čega bi uslijedile prijeko potrebne reforme u crkvenoj organizaciji. Također, ima veliku podršku svih nižih krugova crkve jer je iz Južne Amerike, katoličkog kontinenta, što bi ga pretvorilo u popularnog i moćnog papu.

Casada protivnici zovu vatikanskim Hooverom zbog mnoštva prljavih podataka koje ima o svima, velikog utjecaja, ali i članstva u Opus Deiji koji čak i konzervativni kardinali smatraju čudačkom sektom (zbog podrške flagelaciji i navodnih tajnih obreda).

Nemoćni papa usred građanskog rata

Prošlog tjedna bivši pouzdanik pape, njegov sluga Paolo Gabriele uhićen je i smještan u ćeliju u vatikanskom zatvoru zbog navodne krađe i objavljivanja osjetljivih dokumenata iz papinog stana. Sobara su svi opisivali kao pobožna i povučenog čovjeka, osobu od najvećeg Papina povjerenja. Aferu su neki duhovito nazvali ‘Vatileaks’. Upravo je Herranz Casado osoba koja stoji iza uhićenja papine sluge, a htio je upozoriti konkurentsku grupaciju Ruinija, Bagnasca i Scole da ne cilja na preuzimanje mjesta državnog tajnika. Casada na to mjestu želi Thornea što bi mu osiguralo šansu da postane papa.

Uhićenje je uslijedilo mjesec dana nakon što je papa dao Herranzovom timu puni mandat da se pridruži vatikanskoj policiji u istrazi tko je doušnik talijanskim medijima o unutrašnjim borbama u Vatikanu. Jedno od tih otkrića bilo je i spomenuto pismo Carla Maria Vignana o korupciji i nedostajućem novcu. Papin sluga je očiti krivac, stvarni počinitelj ili samo žrtveno janje. Možda je i samom papi dojadila kaotična situacija u Vatikanu pa je od sobara zatražio da raspačavanjem dokumenata razotkrije stvarnu situaciju. Nije isključeno da Herranz tim potezom planira doći i do mogućih tajnih dokumenata Benedikta XVI. pod okriljem istrage.

Jedini zaključak iz cijele situacije je namjera Ratzingera da zadrži Bertonea pod svaku cijenu kako bi držao pod kontrolom daljnje sukobe. Prvog lipnja Benedikt XIV. poveo je vatikanskog državnog tajnika Tarcisija Bertonea u Milan na Sedmi svjetski sastanak obitelji što je presedan. Vatikanski državni tajnik nikada ne prati papu na putovanjima po Italiji.

Navodno ne želi mijenati konje ovako kasno u svom životu. Također, Bertone ima 77 godina i Ratzinger u njemu možda vidi i svog nasljednika makar su svi okrenuti protiv njega. Naravno, postoji i mogućnost da Benedikt samo želi obraniti Crkvu od lavine optužbi o seksualnom zlostavljanju pa pruža neograničeno potporu osobi koja je glavni arhitekt obrane od njih.

U čitavoj priči u ovako kaotičnoj situaciji unutar Vatikana gube upravo vjernici i ne samo u vidu novca koji se krade već u gubljenju moralnog uzora za život.

Autor:G.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.