Saddam Hussein počasni je građanin Detroita zbog donacija katolicima

Autor: dr. sc. Emmett Brown

Saddam je slao donacije kaldejskim crkvama diljem svijeta. Kaldejci su oblik Katoličke crkve u Iraku.

Poznato je da su SAD i Saddam Hussein nekad imali jako pozitivne odnose. Sedamdesetih godina 20. stoljeća Saddam Hussein donirao je stotine tisuća dolara crkvi u američkom gradu Detroitu (legendarno sjedište autoindustrije, mjesto radnje Robocop svemira).

To je učinio u sklopu svoje vanjskopolitičke i promidžbene kampanje nakon što je postao predsjednikom Iraka. Godine 1979. svećenik Jacob Yasso kaldejske crkve Svetog Srca čestitao je Saddamu na njegovom predsjedništvu koje će biti dobro za Irak, no za povratak je dobio 250 000 dolara od Saddama kao zahvalu.

-Bio je vrlo dobra osoba, vrlo darežljiva, vrlo voljna za suradnju sa Zapadom.- izjavio je Yasso kasnije. -Novac i moć promijenili su osobu.

Saddam je slao donacije kaldejskim crkvama diljem svijeta. Kaldejci su oblik katoličke crkve u Iraku, raširen donekle po Bliskom istoku.

Zbog darežljivosti je gradonačelnik Coleman Young u svečanoj ceremoniji odobrio davanje ključa grada Detroita predsjedniku Iraka Saddam Husseinu. Saddam nije posjetio Detroit već su mu ga uručili svećenik Yasso i drugi delegati prilikom svečanog posjeta Bagdadu kao gosti iračke vlade. Saddam ih primio u svojoj palači, a Yasso mu je uručio ključ grada.

Yasso je tada iznenađen jer ga je Saddam pitao da li je točno da njegova crkva još uvijek ima dug, a kada mu je to potvrdio Yasso Saddam im je donirao još 200 000 dolara.

 




Dnevne zanimljivosti:

Saddam Hussein počasni je građanin Detroita zbog donacija katolicima 

Znate li da 94% stanovništva Kine živi u istočnoj polovici države?




Citati za današnji dan:

‘Laž koja se dovoljno često izgovori postaje istina’

Povijesni fotokutak:

FOTO: Most koji vodi do financijskog središta svijeta u izgradnji 

Povijesni videokutak:

VIDEO: Kojih su 10 najčudnijih turističkih atrakcija u povijesti?

{|[nadanasnjidan]|}05-25{|[/nadanasnjidan]|}

Autor:dr. sc. Emmett Brown
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.