fbpx

FOTO: Gnjevni Rus izvlači vojnika iz tenka nakon komunističkog puča

Autor: Doktor

Prosvjedi su jačali, pozvan je narod na opći štrajk, a 20. kolovoza urotnici su odlučili narediti napad na Bijelu kuću.

Gorbačov je 20. kolovoza 1991. godine u Moskvi pripremao okupljanje državnih čelnika Sovjetskih republika kako bi se službeno ukinuo Sovjetski Savez i stvorila nova unija koja bi spriječila potpuni raspad zemlje, a nudila bi veće slobode republikama.

Na dan 19. kolovoza 1991. godine premijer Valentin Pavlov, potpredsjednik Gennadij Janaev, ministar unutrašnjih poslova Boris Pugo, ministar obrane Dmitrij Jazov i šef KGB-a Vladimir Krjučkov preuzeli su vlast i dali proglas kako je Gorbačov smijenjen radi bolesti. Rusi su bili gnjevni jer bi kraj Gorbačova značio i kraj reformi. Vojska je proglasila policijski sat, a opozicijski vođe, pogotovo Boris Jelcinj pošli su u Bijelu kuću, rusku zgradu parlamenta oko koje su se okupljali prosvjednici.

Prosvjedi su jačali, pozvan je narod na opći štrajk, a 20. kolovoza urotnici su odlučili narediti napad na Bijelu kuću. Međutim, izdao ih je general Lebed. Zbog snažnog gnjeva naroda i oklijevanja vojnika zapovjednik moskovskih snaga naredio je povlačenje i ignorirao naredbu o napadu. Urotnici su morali predati se, a Pugo se nakon uhićenja ubio.


Kliknite za veću verziju:

Dnevna zanimljivost:

Znate li tko je uveo termin Hladni rat? 

Citati za današnji dan:

‘Kapitalizam je preživio komunizam. Sada uništava samog sebe’
Povijesni fotokutak:

FOTO: Gnjevni Rus izvlači vojnika iz tenka nakon komunističkog puča 

Povijesni videokutak:
VIDEO: 10 urbanih mitova koji su točni 

{|[nadanasnjidan]|}06-20{|[/nadanasnjidan]|}

Autor:Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.