fbpx

Yang Guifei – obožavana i omražena konkubina

Autor: Andreja Ščapec

Prema legendi, lice Yang Guifei posramilo bi svojojm ljepotom bilo koji cvijet. Ona je bila konkubina cara Xuanzonga iz kineske dinastije Tang, a njihova ljubavna priča česta je tema u književnosti Kine i Japana.

Yang Yuhuan (719. – 756.) poslana je u dobi od 16 godina na dvor cara Xuanzonga iz dinastije Tang kako bi se udala za njegovog sina. Nakon smrti careve omiljene konkubine Wu, on je svoju tugu ublažio novom konkubinom – Yang Yuhuan. Kako bi izbjegao skandal, car je poslao Yang u taoistički samostan dok sinu ne pronađe drugu suprugu. Nakon toga, Yang je proglašena carevom najdražom konkubinom i dobila naslov Guifei, najviši naslov koji je jedna od carevih žena mogla dobiti i koji je stvoren upravo za nju. Drugim riječima, uspela se na sam vrh društvene ljestvice, caru uz bok. Potjecala je iz stare plemićke obitelji koja se i sama uspela do najviših položaja zahvaljujući njezinom novostečenom položaju pa je tako jedan od njezinih rođaka postao prvim carskim savjetnikom, a sve su joj sestre sklopile dobre brakove. Ona je pak od cara mogla dobiti sve što bi poželjela, a zbog toga su joj svi dvorjani i službenici iskazivali posebne počasti. Zahvaljujući koncentraciji moći u rukama obitelji Yang, njezini su članovi postali omraženi u narodu. To se posebno odnosilo na Yang Guifeinog rođaka Yang Guo Zhonga, koji je postao nepopularan zahvaljujući svojoj korupciji i okrutnosti, a Yang Guifei optuživana je kao glavni krivac za sve nevolje u državi. Tome je doprinijelo i carevo zanemarivanje vladarskih dužnosti. Nezadovoljstvo je doživjelo vrhunac u pobuni koju je vodio general An Lu Shan. Nakon niza generalovih pobjeda, car, Yang Guifei i njezina obitelj napustili su glavni grad Chang’an, ali je gladna i razljućena carska vojska počela zahtijevati Yanginu smrt. Car je odbio, ali nakon što su vojnici izvršili pokolj njezine obitelji, bio je prisiljen pogubiti svoju najdražu konkubinu i abdicirati. Kao i ostale kineske legendarne ljepotice, Yang Guifei je postala inspiracija mnogim piscima, pjesnicima i glazbenicima.

Autor:Andreja Ščapec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.