fbpx

Xishi – kineska Judita

Autor: Andreja Ščapec

U zlatnom dobu kineske povijesti, nazvanom Razdoblje proljeća i jeseni (770. g. pr. Kr. – 476. g. pr. Kr.), današnji kineski prostor bio je razlomljen u više država čiji su se vladari međusobno borili za prevlast, iako su priznavali vrhovništvo vladaru iz dinastije Zhou. S vremenom su manje države padale pod vlast ili vazalstvo većih, a dinastija Zhou počela je gubiti tlo pod nogama. O sukobima iz tog vremena govori i legenda o Xishi, jednoj od četiri drevne kineske ljepotice.

Najljepša od četiri kineske legendarne ljepotice, Xishi, rođena je u drevnoj državi Yue u obitelji trgovca čajem. Njezina je zemlja bila poražena u ratu s državom Wu, kojom je vladao Fu Chai. Vladar Xishijine domovine, Gou Jian, zarobljen je i kako bi se osvetio i oslobodio svoju državu, odlučio je suparničkom vladaru poslati dvije najljepše djevojke svog kraljevstva kako bi špijunirale i odvraćale mu pozornost od vladarskih dužnosti. S obzirom da je od djetinjstva bila na glasu zbog svoje ljepote, Xishi je izabrana kao jedna od njih. Xishi je na putovanju u Wu pratio vojskovođa ili, prema drugim izvorima savjetnik, Fan Li. Očaran jednako njezinom ljepotom kao i hrabrošću i ljubavlju prema domovini, Fan Li se zaljubio u Xishi, kao i ona u njega. Prije rastanka zavjetovali su se na vječnu ljubav. Nakon toga, Xishi se morala posvetiti izvršenju svog zadatka, a s obzirom da se i Fu Chai na prvi pogled zaljubio u nju, sve se odvijalo prema planu. Fu je sve češće zanemarivao svoje vladarske dužnosti kako bi što više vremena mogao provesti s očaravajućom Xishi. Ona je, da bi ga zavela, osim svoje ljepote iskoristila i svoje vrhunsko obrazovanje, stečeno tijekom trogodišnjih priprema za svoju misiju. Fu je svojim ponašanjem izazvao kaos u državi Wu, nakon čega je Gou Jian porazio Wu i oslobodio svoju zemlju, a Fu Chai je počinio samoubojstvo. Prema jednoj priči, Xishi je po Gou Jianovoj naredbi utopljena u rijeci, kako se i njemu ne bi dogodila ista sudbina. Druga verzija sklonija je junakinji – Xishi i Fan Li su se ponovno sreli i mirno živjeli na ribarskom brodiću na jezeru Tai He daleko od očiju javnosti. Smatra se da je Zapadno jezero u Hangzhou njezina inkarnacija, a posvećen joj je i hram u podnožju brda Zhu Lou.

Autor:Andreja Ščapec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.