fbpx

Wang Zhaojun – hunska prosvjetiteljica

Autor: Andreja Ščapec

Druga od četiri drevne kineske ljepotice iz legendi, Wang Zhaojun, ubraja se među najpoznatije kineske "političke nevjeste". Wang Zhaojun bila je stvarna povijesna ličnost i svojim je brakom s hunskim kanom učvrstila mir između plemenskog naroda i kineske dinastije Han (206. g. pr. Kr. – 220. g. po. Kr.).

Wang Qiang, umjetničkog imena Zhaojun, ušla je u carski harem za vladavine cara Yuana (48. – 33. g. pr. Kr.) kako bi spasila oca činovnika od progona. Car je svoje konkubine birao pregledavajući portrete kandidatkinja, zbog čega su djevojke podmićivale dvorskog slikara Mao Yanshoua kako bi ih prikazao u što boljem svjetlu. Samosvjesna Wang odbila je to učiniti vjerujući da je dovoljno lijepa da bi bila izabrana bez podmićivanja. Naravno, dvorski slikar se s time nije slagao te ju je prikazao kao najružniju djevojku u haremu. Kako nije bila izabrana za boravak u carevom društvu, Wang je trebala provesti ostatak života u nekom zabačenom kutku palače. Svjesna svoje ljepote, inteligencije i obrazovanja, odlučila je pričekati pogodan trenutak i osloboditi se neželjene sudbine. Prilika joj se pružila 33. godine pr. Kr., kada je hunski kan zatražio od cara Yuana ruku jedne od njegovih kćeri kako bi učvrstili mir i dobre veze između svojih naroda. Nesklon tome, car je odlučio Hunima poslati jednu od djevojaka iz harema pa je zamolio djevojke da se dobrovoljno jave. Ni jedna djevojka nije željela napustiti udobnost palače u zamjenu za nomadski život, niti živjeti po „barbarskim“ običajima hunskih plemena, osim Wang Zhaojun. Nakon što se jedina prijavila za ovaj zadatak, car je, na temelju njezine slike, zaključio da nije dovoljno lijepa da je zadrži pa je odlučio prihvatiti njezinu kandidaturu. Naravno, u trenutku kad ju je vidio, shvatio je da hunskom kanu šalje najljepšu djevojku svog harema, ali bilo je već prekasno. Wang je poslana u barbarska područja iza Kineskog zida gdje je postala kanovom suprugom, a car je svoj bijes i žaljenje iskalio na dvorskom slikaru, koji je svoju potkupljivost platio glavom. Za to se vrijeme Wang teško prilagođavala životu s Hunima, ali je s vremenom postala omiljena u narodu zahvaljujući tome što ih je upoznala s naprednijom kineskom civilizacijom. Kan joj je dodijelio i naslov Prve gospodarice hunskog mira zbog dugogodišnjeg razdoblja mira koje je Hunima donio ovaj brak. Priča o Wang Zhaojun postala je snažan ujedinjavajući čimbenik u povijesti kineskog naroda, a spada i među najomiljenije likove poezije, drame i romana.

Autor:Andreja Ščapec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.