fbpx

Nefertiti – Ljepotica je došla

Autor: Andreja Ščapec

Iako je Kleopatra VII. vjerojatno najpoznatija egipatska vladarica, titulu najljepše ipak je ponijela Nefertiti. Gotovo savršeno očuvana bista koja se danas čuva u berlinskom Novom muzeju i danas njegove posjetitelje ostavlja bez daha.

Nefertitino ime uglavnom se prevodi kao „Ljepotica je došla“, iako je puno značenje njenog punog imena Neferneferuaten „Aton sjaji sjajem jer je ljepotica došla.“ Možemo zamisliti u kojoj je mjeri svojom ljepotom zacijelo privlačila pažnju svojih suvremenika, ali u Egiptu 14. st. pr. Kr. njezino je ime kod mnogih stanovnika zemlje prije izazivalo nezadovoljstvo i ogorčenje nego divljenje. Glavna supruga heretičkog faraona Amenhotepa IV./ Ehnatona bila je njegov partner u zbacivanju starih egipatskih bogova i uspostavljanju monoteizma. Amenhotep IV. je naredio da njegovi podanici štuju samo jednog boga, boga sunca Atona, te je promijenio ime u Ehnaton, u čemu ga je slijedila i Nefertiti. Glavni je grad premješten iz Tebe u Amarnu, grad sagrađen iz ničega u pustinji, u čast novog boga. Time je zadan velik udarac tradiciji, ali i moći i bogatstvu svećenstva starih bogova, posebno u hramovima bogu Amonu. Još jedan odmak od tradicije bio je i položaj same Nefertiti. Na zidnim reljefima i slikama, ona je često prikazivana ravnopravna faraonu, kako prinosi žrtve Atonu ili noseći faraonsku krunu. Neki povjesničari pretpostavljaju da je Ehnaton patio od neke bolesti zbog koje je velik dio vlasti prepusti Nefertiti, zahvaljujući čemu je ona postala vjerojatno najmoćnijom egipatskom vladaricom u povijesti. Nakon 12 godina od preseljenja u Amarnu, Nefertiti se gubi svaki trag u povijesti, za što postoje različita objašnjenja. Možda je umrla od neke bolesti, izgubila faraonovu milost, preudala se za stranog vladara nakon njegove smrti. Najzanimljivija teorija kaže da je pod imenom Smenkhare i oblačeći mušku odjeću da bi mogla biti prihvaćena kao faraon, postala suprugov suvladar.

Autor:Andreja Ščapec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.