Mary Boleyn – ona druga sestra

Autor: Andreja Ščapec

Iako je oduvijek bila u sjeni svoje sestre, kraljice Anne, Mary Boleyn u posljednje vrijeme privlači sve više pozornosti. Jedna od ljubavnica Henrika VIII. tako je postala glavnom junakinjom uspješnog romana Philippe Gregory 'Druga sestra Boleyn', prema kojem je snimljena BBC serija i film, a pojavljuje se i u nizu drugih romana i filmova na temu Tudora ili Anne Boleyn.

Tko je bila Mary, zamalo zaboravljena sestra Boleyn? Kći engleskog plemića Thomasa Boleyna i jedna od ljubavnica kralja Henrika VIII. vjerojatno bi potonula u povijesnu anonimnost da nije bilo njezine sestre Anne, koja ju je potom istisnula s pozornice i preuzela glavnu ulogu. Nakon što se sestra kralja Henrika VIII. Mary udala za francuskog kralja Luja XII., Mary Boleyn je provela neko vrijeme na pariškom dvoru kao jedna od njezinih pratilja. Kad je princeza ostala udovica i vratila se u Englesku, Mary se pridružila dvoru novog francuskog kralja Franje I., a u isto su vrijeme u Parizu boravili i Thomas i Anne Boleyn. Mary je navodno ovo razdoblje provela u flertu i ljubavnim aferama te je navodno bila ljubavnica kralja Franje. Vrativši se u Englesku, Mary postaje dvorska dama kraljice Katarine Aragonske i ubrzo privlači pažnju njezinog supruga, kralja Henrika. U trenutku kad počinje njihova veza, Mary je već bila udana za bogatog dvorjanina Williama Careyja. U tom braku rađa dvoje djece, Catherinu i Henryja, za koje se pretpostavlja da su zapravo bili kraljeva djeca, ali ih on nikad nije priznao. Ni Mary iz ove veze nije izvukla pretjeranu korist, ali vjerojatno je doprinijela interesima njezine obitelji. Ubrzo ju je zasjenila sestra Anne, koja se 1522. godine vratila iz Francuske i također postala jedna od dama u krugu kraljice Katarine. Anne je postala popularnija od svoje sestre, iako je Mary smatrana ljepšom. Čini se da je Anne bila inteligentnija i ambicioznija. U svakom slučaju, Anne je uspjela osvojiti krunu, a Mary je postala udovica i sestrina dvorska dama. O tome kako se osjećala u toj situaciji, možemo samo nagađati, ali prilično je sigurno da sestre nisu bile pretjerano bliske. Većinu života provele su odvojeno, čak u različitim zemljama. Jedini sukob koji nam je poznat uzrokovalo je Maryno tajno vjenčanje za vojnika Williama Stafforda, bez utjecaja, velikog bogatstva i titula, nakon čega je prognana s dvora. Vjerojatno je bila riječ o braku iz ljubavi. Nakon sestrinog pogubljenja i smrti roditelja, Mary je naslijedila dio imanja Boleynovih i neupadljivo završila život. Možda na kraju Anne i nije bila inteligentnija sestra Boleyn…

Autor:Andreja Ščapec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.