fbpx

Marie Antoinette – Madame deficit

Autor: Andreja Ščapec

Posljednja francuska kraljica Marie Antoinette revolucionarima je bila simbol rastrošnosti dvora, zla koje je gurnulo narod Francuske u bijedu. Slavnu rečenicu „Neka jedu kolače“ pripisali su joj revolucionari, iako nema dokaza da ju je ikada izrekla. Zamjerali su joj i ovisnost o modi, a iza svih ovih mitova skrivala se žena, koja je kao djevojčica zbog ugovorenog braka napustila domovinu i zauvijek ostala strankinjom u neprijateljskoj sredini.

Pretposljednje dijete habsburške vladarice Marije Terezije, princeza Maria Antonia ostala je jedini izbor za buduću francusku kraljicu nakon što su velike boginje pokosile polovicu njezine braće i sestara. Nakon vjenčanja 1770. godine buduća kraljica prilagodila je odjeću, ponašanje pa čak i ime novoj domovini te se od tada zvala Marie Antoinette. Njezina najvažnija zadaća kao kraljice bila je rođenje nasljednika krune, što je otežavala činjenica da brak nije bio konzumiran prvih 7 godina jer je prijestolonasljednik (daphin) Louis patio od impotencije. Unatoč svojoj ljepoti, kraljica nije uspijevala odvući supruga od omiljenih hobija – lova, satova i izrade ključeva. Mlada kraljica utjehu je potražila u kartanju, kockanju i raskošnoj odjeći. Dvorski krugovi nisu prihvaćali princezu iz tradicionalno neprijateljske zemlje, ali unatoč nepopularnosti na dvoru, kraljica je stekla krug prijatelja koji je izrazito favorizirala. Nakon djedove smrti, Louis je 1775. godine bio okrunjen za francuskog kralja kao Louis XVI., a Marie Antrinette ni nakon toga nije imala nikakvog utjecaja na politiku. Potpuno se posvetila zabavama, odjeći i uređenju dvorca Mali Trianon, koji je pretvorila u utočište od strogih dvorskih propisa. Njezin sve ekstravagantniji život naštetio je njezinoj popularnosti i došao je na metu pamfletista. Za to je vrijeme Francuska tonula sve dublje u financijsku krizu. Troškovi Sedmogodišnjeg rata i pomaganje američke revolucije pustošili su državnu blagajnu.

Kraljevski brak konzumiran je tek nakon posjeta kraljičinog brata Josipa II. koji je Louisa nagovorio na operaciju. Tako je kraljica 1778. godine napokon rodila prvo dijete, ali djevojčicu. Svoju dužnost prema Francuskoj ispunila je 1781. godine rođenjem dauphina Louisa Josepha, ali dječak je bio boležljiv. Marie i Louis iamli su još dvoje djece, sina i kćer. Početkom osamdesetih godina 18. stoljeća popularnost Marie Antoinette počinje sve brže opadati. Kraljica se našla na zlu glasu i optuživana je za rasipnost i razvrat. Ulje Afera s dijamantnom ogrlicom, u kojoj je prevarantica Jeanne de Valois iskoristila ambicije kardinala de Rohana kako bi u krljičino ime došli u posjed skupocjene dijamantne ogrlice, jako je naštetila slici krajlice i same monarhije uočima naroda. Zbog svoje rastrošne prošlosti kraljica je dobila nadimak Madame Deficit, unatoč pokušajima da se smanje dvorski troškovi. Ekonomska situacija i dalje se pogoršavala zbog čega je Louis bio prisiljen sazvati Generalne staleže, a kako nije bio u stanju držati događaje pod kontrolom, nezadovoljstvo građana prelilo se u krvavu revoluciju koja je kraljevski par stajala glave. Njihov bijeg 1791. godine nije bio uspješan, a nova republikanska vlada proglasila je republiku i učinila kralja i kraljicu nepotrebnom smetnjom. Pogubljeni su na giljotini dvije godine kasnije, više kao ostaci i simboli starog poretka, nego zbog izdaje za koju su optuženi.


Autor:Andreja Ščapec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.