fbpx

Ustaške lokacije u Zagrebu (IV)

Autor: dnevno.hr

Pogledajte na karti gdje je bilo sjedište Ustaške nadzorne službe (UNS).

Ustaška nadzorna služba

Glavno policijsko tijelo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bila je Ustaška nadzorna služba (UNS). Ona je kontrolirala cjelokupni rad svih ustaških i državnih institucija. Po svom ustroju bila je slična nacističkom Glavnom uredu državne sigurnosti (Reichssicherheitshauptamt – RSHA), čiji je najzloglasniji dio bio Gestapo (Geheime Staatspolizei ili Tajna državna policija). Na čelu UNS-a bio je Eugen Dido Kvaternik, sin vojskovođe Slavka Kvaternika. Zanimljivo je da je on ujedno držao i funkciju ravnatelja RAVSIGUR-a (Ravnateljstva za javni red i sigurnost), čime je bio na čelu svih policijskih službi u NDH. U nadležnosti UNS-a i RAVSIGUR-a bila je i uprava koncentracijskih logora.

Sjedište UNS-a nalazilo se u zgradi na uglu Zvonimirove ulice i Trga žrtava fašizma, na adresi Zvonimirova 2. Trg žrtava fašizma nazivao se za vrijeme NDH Trg Kulina bana. Gornja fotografija snimljena je iz zgrade UNS-a za vrijeme Drugog svjetskog rata.


Pogledajte lokaciju sjedišta UNS-a na karti:


Prikaži Ustaška nadzorna služba na većoj karti

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.