fbpx

Ustaške lokacije u Zagrebu (II)

Autor: dnevno.hr

Pogledajte na karti gdje su se u Zagrebu nallazili ustaški zatvori.

Ustaški zatvori u Zagrebu

Stožer Zaštitnog redarstva za grad Zagreb nalazio se na današnjem Trgu žrtava fašizma 10 (nekadašnja adresa Trg Kulina bana 10). To je bilo sjedište zagrebačke policije za vrijeme NDH. U istoj se zgradi nalazio i pripadajući zatvor. Danas je u toj zgradi smještena Studentska poliklinika.


Prikaži Stožer zaštitnog redarstva na većoj karti


Ustaški zatvor na Savskoj cesti

Na adresi Savska cesta 60 nalazio se zatvor Zaštitnog redarstva za grad Zagreb. U njemu su za vrijeme Drugog svjetskog rata bili zatvoreni i politički zatvorenici, primjerice kipar Ivan Meštrović. Zgrada zatvora srušena je oko 1960. i pokraj tog je mjesta sagrađen okrugli paviljon Slovenijalesa (kasnije Croatialesa) prema projektu arhitekta Luje Schwerera.


Prikaži Zatvor Savska cesta na većoj karti

Ustaški zatvor u Jandrićevoj ulici
U Jandrićevoj ulici na broju 74 bio je za vrijeme NDH zatvor i sjedište obavještajne službe specijalno namijenjene za istrage protiv komunista. Kolokvijalni naziv za tu ustanovu bio je Sing-Sing.


Prikaži Zatvor Jandrićeva na većoj karti
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.