fbpx

Ustaške lokacije u Zagrebu (I)

Autor: dnevno.hr

Pogledajte na karti gdje je u Zagrebu bila Pavelićeva vila i stanovi poznatih ustaša.

Vila poglavnika Ante Pavelića

Poglavnik Ante Pavelić za svoje je potrebe rekvirirao vilu Rebar u podnožju Medvednice. Ta je vila sagrađena u razdoblju od 1939. do 1940. godine prema projektu arhitekta Ivana Zemljaka. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na prilaznim putovima podignuto je nekoliko bunkera, radi poglavnikove sigurnosti. Nakon rata vila je služila kao planinarsko-izletnički dom. Godine 1967. s balkona na prvom katu pao je nogometaš Stjepan Lamza, igrač zagrebačkog Dinama. Ozlijedio je glavu, što je jako utjecalo na njegovu karijeru. Vila Rebar je izgorjela u požaru 1979. godine. Danas je od nje ostalo samo prizemlje zidano od kamena i ulazi u skloništa.


Prikaži Vila Ante Pavelića na većoj karti


Stan Eugena Dide Kvaternika

Eugen Dido Kvaternik bio je ravnatelj svih policijskih službi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Po položaju je uvelike odgovarao Heinrichu Himmleru u Njemačkoj, a mnogi su ga smatrali drugim najvažnijim čovjekom u NDH, nakon Pavelića. Bio je sin vojskovođe Slavka Kvaternika, koji je proglasio NDH 10. travnja 1941. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata imao je stan na zagrebačkom Jabukovcu, na broju 7.


Prikaži Stan Eugena Dide Kvaternika na većoj karti

Stan Vjekoslava Maksa Luburića
Jedan od najpoznatijih ustaša i šef Ustaške obrane Vjekoslav Maks Luburić, imao je za vrijeme Drugog svjetskog rata stan u Bulićevoj ulici u Zagrebu. Zanimljivo je da je u njegovom stanu bio u kućnom pritvoru vođa HSS-a Vladko Maček.


Prikaži Stan Vjekoslava Maksa Luburića na većoj karti
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.