fbpx

Templari u Zagrebu

Autor: dnevno.hr

Najmisteriozniji srednjovjekovni viteški red imao je svoje sjedište i u Zagrebu. Pogledajte na karti gdje se ono nalazilo i saznajte podatke o sudbini Templara.

Templarski viteški red osnovan je oko 1119. godine u Jeruzalemu, a ime je dobio po hramu (latinski templum) kralja Salomona, pokraj čije se lokacije nalazilo svjetsko sjedište reda.

Templari su svoje sjedište u Zagrebu imali u Novoj vesi, gdje je za njih sagrađen samostan i crkva sv. Zaharije. Došli su u Zagreb u drugoj polovici 12. stoljeća. Njihova crkva sv. Zaharije bila je gotička kružna građevina tipična za templarski način gradnje.

Templari su ukinuti 1312. godine ediktom pape Klementa V. (poznat kao papa koji je preselio papinsko sjedište iz Rima u Avignon). Njihovo ukidanje tražio je prvenstveno francuski kralj Filip IV. Lijepi, koji im je dugovao velike iznose novaca. Templari su optuženi za herezu, mučeni i spaljivani na lomačama. Spaljen je i posljednji poglavar reda Jacques de Molay. U Hrvatskoj su templarske posjede većinom naslijedili vitezovi ivanovci. Neke templarske mistične simbole naslijedili su kasnije masoni (slobodni zidari).


Nakon ukinuća reda, templarska crkva sv. Zaharije u Novoj vesi postala je župna crkva sv. Ivana. Porušena je 1786. godine, kad je napravljena sadašnja župna crkva.


Prikaži Templari na većoj karti

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.