fbpx

Prve zagrebačke bolnice

Autor: dnevno.hr

Gdje su se nalazile najstarije zagrebačke bolnice, od prvih početaka pa do nastanka današnjih ustanova

Zagrebački je Gradec već 1680. godine imao svoju bolnicu, koja se nalazila ispod Kamenitih vrata. Zapravo je to bio više dom za nemoćne, odnosno ubožnica, nego bolnica. Kaptol je također imao sličnu bolnicu, na početku Vlaške ulice. Godine 1792. donijeta je odluka da se podigne velika zajednička bolnica za Gradec i Kaptol. Izabrana je lokacija na uglu Ilice i današnjeg Trga bana Jelačića, otprilike na mjestu gdje je danas knjižara Ljevak. Inače, na toj je lokaciji do 1773. bio isusovački vrt. Gradnja nove bolnice započela je 1794., a trajala je do 1804. godine. Dovršena zgrada imala je dva kata, a usred nje je bila ugrađena crkva Trpećeg Isusa. Isprva su postojala samo 32 kreveta za bolesnike, te još 28 za stanovnike ubožnice. Poseban je odjel činila umobolnica. Upravu bonice i pripadajuće ljekarne preuzela su Milosrdna braća reda sv. Ivana od Boga.


Prikaži Bolnica na većoj karti


Godine 1854. osnovana je zasebna gradska ubožnica, a 1879. je u Stenjevcu podignut zavod za umobolne. To je oslobodilo krevete u zagrebačkoj bolnici, a uz to su joj prigrađeni i novi dijelovi zgrade. Tako je bolnica proširila kapacitet na ukupno 400 kreveta. U međuvremenu se ta lokacija našla u strogom središtu Zagreba, pa se počelo razmišljati o preseljenju na drugu lokaciju. To je konačno napravljeno 1931. godine. Bolesnici su premješteni u zgrade na Svetom Duhu.

Bolnicu u Vinogradskoj ulici osnovale su Milosrdne sestre reda sv. Vinka. Zato se ta bolnica i danas zove Bolnica Sestara milosrdnica. Lokacija te bolnice isprva je bila u Ilici 83. Imala je dva kata i 200 kreveta. Godine 1893. pokazalo se da je ta bolnica premala, pa je sagrađena nova sa šest zgrada, na lokaciji u Vinogradskoj, gdje se nalazi i danas.

Izvorna lokacija Bolnice Sestara milosrdnica u Ilici:


Prikaži Sestre milosrdnice na većoj karti

Bolnica na Rebru građena je zajedničkim sredstvima zagrebačkog nadbiskupa, Kaptola, grada Zagreba i hrvatske vlade. Otvorena je za vrijeme Drugog svjetskog rata, 1942. godine.
Prva vojna bolnica u Zagrebu nalazila se u Novoj Vesi. Godine 1862. otvorena je nova zgrada vojne bolnice u Vlaškoj 87. Postojala je i Domobranska bolnica na Kuniščaku. Gradnja nove vojne bolnice na granici Maksimira i Dubrave započela je 1979., a otvorena je 1988. godine. Danas se ta bolnica naziva Klinička bolnica Dubrava.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.