fbpx

Masoni u Zagrebu

Autor: dnevno.hr

Pogledajte na karti gdje su bila sjedišta masonskih loža u Zagrebu i okolici.

Prvu masonsku (slobodnozidarsku) ložu u Zagrebu osnovao je grof Ivan Drašković 1773. godine. Član te lože bio je i tadašnji zagrebački biskup Josip Galjuf, kao i budući biskup Maksimilijan Vrhovac. Loža je isprva nosila latinsko ime Prudentia, no ubrzo je preimenovana u njemački naziv Zur Klugheit.

Hrvatska velika loža, kao vrhovna loža u Hrvatskoj, utemeljena je 1775. godine u dvorcu Brezovica pokraj Zagreba. Taj je dvorac bio u vlasništvu spomenutog grofa Ivana Draškovića. Prilikom osnivanja Hrvatske velike lože grof Drašković je u dvorcu Brezovica sabrao članove svih četiriju hrvatskih loža.

Dvadeset godina kasnije (1795.) djelovanje masona na našim prostorima je zabranjeno. Masoni su obnovljeni u 19. stoljeću, u obliku loža Hrvatska vila i Ljubav bližnjega. Pripadnici lože Ljubav bližnjega u Zagrebu su se sastajali u hotelu Royal u Ilici 44.


Godine 1912. otvoren je masonski hram u Ulici Mošinskoga 22 (danas Nazorova ulica 24). S vremenom je u Zagrebu osnovan veliki broj loža (pod imenima Maksimilijan Vrhovac, Ivan grof Drašković, Pravednost, Prometej, Amicitia, Zagreb, Ruđer Bošković, Neptun, Perun, Pitagora i Humanitas). Masonski hram u Nazorovoj ulici 24 korišten je do studenog 1938. kad je zgrada prodana.

Pogledajmo sada navedene lokacije na kartama:


Prikaži Brezovica na većoj karti


Prikaži Hotel Royal na većoj karti

Prikaži Nazorova 24 na većoj karti
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.