fbpx

Groblja ispod zagrebačkih kuća, trgova i parkova (I)

Autor: dnevno.hr

Pogledajte na karti ispod kojih su se kuća, trgova i parkova nalazila nekadašnja zagrebačka groblja.

Groblje na prostoru današnjeg Cvjetnog trga

Na mjestu današnje pravoslavne katedrale kod Cvjetnog trga (Trga Petra Preradovića) nalazila se nekad katolička crkva sv. Margarete. Ta se crkva spominje od 1334. godine. Oko crkve nalazilo se groblje. Godine 1396., za vrijeme velikih borbi između Gradeca i Kaptola, provalili su stanovnici Kaptola do ovog groblja i razbacali kosti pokojnika. Groblje je 1622. dao ograditi isusovac otac Ljudevit. Na tom su groblju pokapani stanovnici gradskog podgrađa, gradski kmetovi iz Trnja i sirotinja iz Šoštarske vesi. Groblje se koristilo do 18. stoljeća, kad je crkva predana pravoslavnim vjernicima, a ukopi prestali.Prikaži Groblje Cvjetni trg na većoj karti

Groblje u Jurjevskoj ulici

To je isprva bilo groblje siromaha, još od 14. stoljeća. Nazivano je Groblje kraj kestena. Godine 1622. uređeno je za pokapanje stanovnika Gornjeg grada. Na tom su groblju pokopani 1872. Ljudevit Gaj, 1851. Stanko Vraz, 1874. Fran Kurelac, 1875. prof. Vjekoslav Babukić, a 1845. srpanjske žrtve. Jurjevsko je groblje bilo jedno od najvećih gradskih groblja do 1876. godine, kad su počeli ukopi na Mirogoju. Preporoditelji Vraz, Gaj, Kurelac i Babukić su 1885. preneseni u arkadu hrvatskih preporoditelja na Mirogoju. Godine 1895. prenesene su na Mirogoj i kosti srpanjskih žrtava.


Prikaži Groblje u Jurjevskoj ulici na većoj karti
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.