Drugi svjetski rat u Zagrebu – Gestapo, Tito i NDH

Autor: dnevno.hr

Pogledajte na kojim su se lokacijama u gradu Zagrebu odigravali važni povijesni događaji iz Drugog svjetskog rata i predrtanog razdoblja.

Gestapo u Zagrebu

Sjedište Gestapa u Zagrebu nalazilo se na Trgu Petra Krešimira IV. u zgradi bivše Trgovačke akademije. Danas se u toj velikoj zgradi, koja zauzima čitav blok nalazi Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zgrada je sa sjevera omeđena Zvonimirovom ulicom, sa zapada Bauerovom, s juga Trgom Petra Krešimira IV., a s istoka Stančićevom ulicom.

Gestapo je njemačka kratica za GEheime STAatsPOlizei (Tajna državna policija). Bila je pododjel zloglasne Glavne državne službe sigurnosti (Reichssicherheitshauptamt – RSHA), koju je vodio Reinhard Heydrich, jedan od najokorjelijih nacista, koga je čak i Hitler nazivao “Čovjek sa željeznim srcem”. Kad su Česi uspjeli ubiti Heydricha u Pragu, nacisti su iz osvete sravnili sa zemljom cijelo jedno naselje (Lidice) i poubijali sve odrasle muškarce u njemu. Heydricha je na čelu RSHA naslijedio jednako zloglasni Ernst Kaltenbrunner (visok preko 2 metra i s upečatljivim ožiljcima na licu). Kaltenbrunner je najviši SS-ovac kojem je suđeno u Nürnbergu. Osuđen je na smrt i smaknut vješanjem. Na čelu samog Gestapa nalazio se SS-ovac Heinrich Müller, s činom SS-Gruppenführera i generala policije. Zanimljivo je da je Müller na kraju rata izbjegao zarobljevanje i ostao do danas najviše pozicionirani nacist koji nikada nije uhvaćen ni pronađen.

Činovi u Gestapu bili su sljedeći: najniži je bio Kriminalassistent, zatim Kriminaloberassistent, pa Kriminalsekretär, Kriminalobersekretär i Kriminalinspektor. Od viših činova postojali su Kriminalkommissar, Kriminalrat, Kriminaldirektor, Regierungs- und Kriminalrat, Oberregierungs- u. Kriminalrat i Regierungs- u. Kriminaldirektor. Najviši čin bio je Reichskriminaldirektor.

Gestapo je imao više odijeljenja. Najzloglasnije je bilo odijeljenje B4, koje se bavilo Židovima. Najpoznatiji član tog odijeljenja bio je Adolf Eichmann, vjerojatno najodgovorniji čovjek za provođenje Holokausta. Eichmanna su izraelske tajne službe 1960. uspjele uhvatiti u Argentini i potajno ga otpremiti u Izrael. Tamo mu je suđeno i smaknut je vješanjem. Bilo je to jedino smaknuće ikada provedeno u Izraelu, jer ta država inače nema smrtnu kaznu.

Ustaše i NDH
Ne tako daleko od sjedišta Gestapa nalazio se ustaški zatvor s mučilištem, u Ulici Franje Račkoga 9. Na zidu tamnice pronađena su urezana imena zatvorenika, među njima i Augusta Cesarca.

Obavještajna služba NDH bila je podijeljena na odjele, po uzoru na slične njemačke slube, primjerice Gestapo. Odjeli Obavještajne službe NDH bili su sljedeći: za talijanska pitanja (Bogovićeva ulica 4/VI), za saveznike, masone i HSS (Šufflayeva ulica 18, danas Masarykova ulica 18), za Srbe (Jurišićeva ulica 2a/1), za komuniste (Ksaverska cesta 74), za muslimane (Fonova ulica 4), za Židove (Vojnovićeva 31), za državne neprijatelje (Šufflayeva ulica 7/I, danas Masarykova ulica 7/I), za ostale neprijatelje (Ilica 139a/IV).
Tito i komunisti na zagrebačkom području

Josip Broz Tito boravio je u Zagrebu u doba kad je bio ilegalac i član Komunističke partije Jugoslavije. Jednom prilikom je uhićen u Zagrebu. Dogodilo se to 4. kolovoza 1928. ispred stana na adresi Vinogradska ulica 46. U tom je stanu do tada živio skrivajući se pred zakonom (komunisti su u Kraljevini Jugoslaviji bili zabranjeni). U stanu su prnađene bombe, zbog čega je protiv njega pokrenut tzv. “Bombaški proces”. Tito je tvrdio da ništa ne zna o bombama (ali priznao je da je imao pištolj za vlastitu obranu). Za bombe je tvrdio da su vjerojatno podmetnute. No, priznao je da je član KPJ i da je sedam godina vodio ilegalnu komunističku agitaciju. Prilikom obrane izrekao je slavnu rečenicu: »Ne priznajem buržoaski sud, jer se smatram odgovorim samo svojoj komunističkoj partiji!« Osuđen je i poslan u tamnicu u Lepoglavu.

Od poznatih sedam sekretara SKOJ-a svi su odreda stradali u Zagrebu ili okolici. Tako su Oreški i Mišić ubijeni u Samoboru, Debeljak na zagrebačkim Sveticama. a Kolumbo na zagrebačkom Goljaku. Popović je također upucan na Goljaku, a preminuo je u bolnici od posljedica ranjavanja. SKOJ je kratica za Savez komunističke omladine Jugoslavije i bio je omladinsko krilo KPJ. U Kraljevini Jugoslaviji djelatnost komunističkih organizacija bila je zabranjena zloglasnom “Obznanom” i “Zakonom o zaštiti javne bezbednosti i poretka u državi”. Ilegalan je bio i SKOJ, pa su njegovi pripadnici proganjani od strane policijskih organa predratne Jugoslavije.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.