Zrakoplov prerezao kabel skijaške žičare, poginulo 20 ljudi – 1998.

Autor: dnevno.hr

Američki zrakoplov iz baze Aviano svojim je krilom zahvatio i prekinuo kabel skijaške žičare koja je vodila na vrh planine Cermis u Dolomitima. Kabina žičare s 20 putnika pala je s visine od oko 80 metara. Nitko u njoj nije preživio.

Na današnji je dan u talijanskom skijalištu Cavalese došlo do neobične nesreće s tragičnim posljedicama. Naime, američki zrakoplov iz zrakoplovne baze Aviano svojim je desnim krilom zahvatio i prekinuo kabel skijaške žičare koja je vodila na vrh planine Cermis u Dolomitima. Zrakoplov je bio tipa EA-6B Prowler, namijenjen elektronskom ratovanju i tom prilikom nije teško oštećen. Izgubio je dio krila, no mogao se vratiti u bazu.

Kabina žičare s 20 putnika pala je s visine od oko 80 metara. Nitko u njoj nije preživio. Do nesreće je došlo jer je zrakoplov letio prenisko, na visini manjoj od 100 metara, premda je imao zapovijedi od Pentagona da leti iznad 300 metara na tom području. Brzina aviona pri nesreći bila je oko 870 kilometara na sat.

Nesreća je izazvala anti-američke prsvjede u Italiji, naročito zbog toga što su pilot i navigator oslobođeni krivnje na američkom sudu. Obitelji žrtava dobile su odštetu od 1.9 milijuna dolara po poginulom. Neobično je i to da se na istom skijalištu 22 godine ranije dogodila najteža nesreća u povijesti vezana za žičare. Naime, tada su 42 osobe poginule pri padu s otprilike 200 metara visine.

 

Dnevne zanimljivosti:

Akcelerator čestica prostrijelio mu mozak protonima svjetlosnom brzinom

Čudesni skok iz bombardera bez padobrana koji je zapanjio čak i neprijatelja




Citati za današnji dan:

‘Jedina prava valuta u ovom bankrotiranom svijetu je što dijeliš s onima kada nisi cool.’

Povijesni fotokutak:




FOTO: Trenuci prije dekapitacije: odrubljivanje glave Kinezima

Povijesni videokutak:

VIDEO: Pogledajte kako je izgledao imperijalni Berlin na prijelazu 19. u 20. stoljeće – u boji!

Pratite eKalendar i na našim stranicama na Facebooku!

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.