fbpx
+ AAA -

Znate li po kome se zove Parkinsonova bolest? (1755.)

Autor: Admin

james-parkinson

Dana 11. travnja 1755. godine rođen je britanski kirurg i znanstvenik James Parkinson po kojem se danas zove Parkinsonova bolest. Otac mu je bio ljekarnik i kirurg u Londonu. Parkinson je također bio po zanimanju kirurg. Upravo je on prvi sustavno opisao slučajeve Parkinsonove bolesti u djelu iz 1817. godine. On tu bolest nije nazivao svojim imenom, nego ju je zvao na engleskom jeziku Shaking Palsy, što odgovara latinskom paralysis agitans, a na hrvatski bi se otprilike moglo prevesti kao dršćuća paraliza. Istraživao je upalni artritis i napisao jedan od najranijih radova o upali slijepog crijeva. 

Zanimljivo je da se Parkinson bavio i politikom. Primjerice, u doba Francuske revolucije podržavao je njene ideje. Imao je i različite druge interese – npr. geologiju i paleontologiju (proučavao je fosilne ostatke izumrlih organizama u pokušaju rekonstrukcije prošlosti svijeta). Pomagao je socijalno ranjivim skupinama i bio član nekoliko tajnih političkih društava. Tek 60-tak godina nakon Parkinsonovog vremena, nazvao je po njemu Parkinsonovu bolest poznati francuski patolog i neurolog Jean-Martin Charcot.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.