Zašto danas imamo QWERTY raspored slova na tipkovnicama? – 1819.

Autor: dnevno

QWERTY sustav star već više od 130 godina, a za njega je zaslužan izumitelj imenom Christopher Sholes.

Dana 14. veljače davne 1819. godine rođen je čovjek koji je u upotrebu uveo tipkovnice kakve i danas koristimo. Zvao se Christopher Sholes, a njegove tzv. QWERTY tipkovnice postale su standard koji ni do danas nije istisnut iz uporabe, unatoč tome što je QWERTY sustav star već više od 130 godina.

Izumitelj Christopher Sholes bio je Amerikanac iz Pennsylvanije. Velika mu je povijesna zasluga što je konstruirao prvi učinkoviti pisači stroj (već prije njega postojao je znatan broj pokušaja, ali nisu dospjeli u široku upotrebu). Sholesova prva tipkovnica imala je samo dva reda slova razmještena ovako:

3 5 7 9 N O P Q R S T U V W X Y Z

2 4 6 8 . A B C D E F G H I J K L M

Tek je usavršavanjem Sholes napravio QWERTY tipkovnicu. Najvjerojatnije ga je na QWERTY raspored slova naveo nedostatak prethodnih tipkovnica koje su se često zaglavljivale. Smisao QWERTY rasporeda nije bio usporiti tipkanje, kako neki tvrde, nego fizički udaljiti slova koja u engleskom jeziku često stoje zajedno. Naime, kod brzog tipkanja, dva susjedna slova znala su se navodno zaglaviti na starim modelima tipkovnica. Danas su dominantni QWERTY, odnosno sličan QWERTZ raspored.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.