Započeo Slavenski kongres u Pragu – 1848.

Autor: dnevno

Za predsjednika Slavenskog kongresa izabran je František Palacký, češkog podrijetla, a osobito je zanimljivo da je potpredsjednik bio Stanko Vraz (Slovenac osobito aktivan u Hrvatskoj).

Na današnji dan 1848. godine započeo je Slavenski kongres u Pragu, prvo veliko okupljanje poslanika s područja za koja je smatrano da pripadaju slavenskoj zajednici. Kongres je održan revolucionarne 1848. godine, tako da je bio pomalo zasjenjen drugim pokretima pa čak i revolucijama punog opsega, koje su te godine zahvatile veći dio Europe.

Na Slavenskom kongresu sudjelovali su poslanici s češkog, slovačkog, poljskog, ukrajinskog i litavskog područja, kao i s područja koje je smatrano južnoslavenskim. Hrvatsko izaslanstvo činili su Franjo Tkalac, Andrija Torkvat Brlić, Dragojlo Kušlan, Vatroslav Lisinski, Mato Topalović i Maksimilijan Prica. Najveći dio zastupnika na kongresu činili su Česi i Slovaci, što je bilo objašnjivo i njihovom fizičkom blizinom mjestu sastanka.

Za predsjednika Slavenskog kongresa izabran je František Palacký, češkog podrijetla, a osobito je zanimljivo da je potpredsjednik bio Stanko Vraz (Slovenac osobito aktivan u Hrvatskoj). Kongres je raspušten u burnoj atmosferi približavanja austrijskog vojnog napada na Prag, pod vodstvom feldmaršala kneza Windischgrätza.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.