Započeo prvi Tour de France – 1903.

Autor: dnevno

Prvi Tour de France vožen je od 1. do 19. srpnja 1903. godine, a imao je šest etapa. Na njegovom je startu sudjelovalo 60 biciklista, a pobijedio je Maurice Garin, 32-godišnji Francuz koji je prošao svih šest dionica za ukupno 94 sata 33 minute i 14 sekundi.

Dana 1. srpnja 1903. godine započelo je prvo biciklističko natjecanje Tour de France. Uz talijanski Giro d’Italia to je postalo najprestižnijim biciklističkim natjecanjem u svijetu sporta. Za usporedbu, Giro d’Italia počeo se održavati 1909. godine tj. oko šest godina kasnije od Tour de Francea, a kao što je talijansko natjecanje pokrenuto radi povećanja prodaje sportskih novina La Gazzetta dello Sport, tako je i Tour de France pokrenut radi povećanja naklade novina L’Auto. Radilo se o sportskim novinama, čiji je naslov održavao tadašnju okupiranost automobilskim sportom, no te novine nisu bile ograničene na automobilizam. Novine L’Auto vodile su u to vrijeme konkurentsku bitku s novinama Le Vélo, a Tour de France doista im je pomogao pri povećanju naklade. Dapače, konkurentski Le Vélo već je sljedeće godine propao. Prvi Tour de France vožen je od 1. do 19. srpnja 1903. godine, a imao je šest etapa. Na njegovom je startu sudjelovalo 60 biciklista, a pobijedio je Maurice Garin, 32-godišnji Francuz. On je prošao svih šest dionica Tour de Francea za ukupno 94 sata 33 minute i 14 sekundi, po čemu je bio čak oko tri sata ispred sljedećeg najbržeg natjecatelja, Luciena Pothiera. Prvi se Tour de France vozio na ukupnoj duljini od 2.428 kilometara, a etape su završavale redom u Lyonu, Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu, Nantesu i Parizu, gdje je bio i sveukupni cilj utrke.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.