fbpx
+ AAA -

Započelo emitiranje Televizije Zagreb (1956.)

Autor: Admin

Dana 15. svibnja 1956. godine proradio je prvi televizijski odašiljač u Hrvatskoj i na cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije. Radilo se o televizijskom odašiljaču na Sljemenu, vrhu planine Medvednice u neposrednoj blizini Zagreba. Odašiljač se isprva nalazio u Tomislavovom domu na Sljemenu, a televizijski toranj izgrađen je tek kasnije.

Spomenuto prvo televizijsko emitiranje izvršeno je na 30. obljetnicu početka emitiranja radijskog programa u Zagrebu (Radio-stanica Zagreb počela je emitirati 15. svibnja 1926. godine pomoću odašiljača na Gornjem gradu).


Snaga prvog televizijskog odašiljača smještenog u Tomislavovom domu na Sljemenu iznosila je 50 W. Isprva je njime emitiran program primljen iz Austrije (iz Beča preko Graza i Slovenije), a emitiranje eksperimentalnoga programa Televizije Zagreb započelo je 29. studenog 1956. iz studija u Jurišićevoj ulici. Zanimljivo je da je televizijski odašiljač na Sljemenu u prvom razdoblju svog postojanja emitirao i već upotrijebljene emisije postaje RAI1.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.