fbpx
+ AAA -

Započela izgradnja zgrade Britanskog parlamenta (1840.)

Autor: Admin

Dana 27. travnja 1840. započela je izgradnja današnje zgrade Britanskog parlamenta. Ta građevina nosi naziv Westminsterska palača (engl. Palace of Westminster), a sadrži prostorije u kojem se sastaju Donji i Gornji dom Britanskog parlamenta. Gradnja Westminsterske palače započela je u razdoblju vladavine britanske kraljice Viktorije, a bila je na neki način nužna jer je veći dio prijašnjih zgrada parlamenta na toj lokaciji izgorio u velikom požaru 1834. godine.

Westminsterska palača sadrži više od 1.100 prostorija, 100 stubišta i 4.800 metara hodnika i prolaza. Glavna joj je fasada dugačka čak 266 metara, a okrenuta je prema rijeci Temzi. Projektant Westminsterske palače bio je arhitekt Charles Barry, a oblikovao ju je načelno u neogotičkom stilu. Gradnja je započela na današnji dan 1840. godine i prilično je dugo potrajala. Naime, premda je veći dio palače izgrađen do otprilike 1860. godine, gradnja je nastavljena još otprilike tijekom jednog desetljeća nakon toga.


Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.