Wimbledonski turnir – prvi službeni teniski turnir na svijetu – 1877.

Autor: dnevno

U vrijeme prvoga Wimbledonskog turnira stupovi za mrežu imali su visinu od čak 1,52 metra, što je znatno više od današnjih 1,07 metara.

Dana 19. srpnja 1877. godine završio je prvi Wimbledonski teniski turnir. Naime, tog je dana održano finale u kojem su nastupili Spencer Gore i William Marshall. Meč je trajao 48 minuta, a pobijedio je Gore. Wimbledonski turnir bio je prvi službeni teniski turnir na svijetu. Ime je dobio po londonskom predgrađu Wimbledon, koje je smješteno jugozapadno od središta Londona.

Premda su igre loptom pomoću reketa postojale još u srednjem vijeku, igranje tenisa na travnjaku s lopticom koja je sadržavala gumu bio je razmjerno nov sport. Naime, preduvjet za razvoj tog sporta (tzv. lawn tennis) bio je izum kosilice za travu, kao i postupka vulkanizacije gume. U vrijeme prvoga Wimbledonskog turnira stupovi za mrežu imali su visinu od čak 1,52 metra, što je  znatno više od današnjih 1,07 metara. Također, serviralo se s veće udaljenosti nego danas, a servis se izvodio većinom na razini ramena ili čak odozdo.

Sedam godina kasnije na turniru su počele nastupati i žene, a tek 1910. nastup je dozvoljen strancima. Danas je Wimbledon najprestižniji teniski turnir, a jedini Hrvat koji ga je osvojio je Goran Ivanišević 2001. godine.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.