fbpx
+ AAA -

Wilhelmina Amalia – vladarica Ugarske i Hrvatske (1673.)

Autor: Admin

Dana 21. travnja 1673. rođena je hrvatsko-ugarska kraljica i rimsko-njemačka carica Wilhelmina Amalia. Bila je supruga cara Josipa I. iz dinastije Habsburg, koji je vladao na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće. Wilhelmina Amalia rođena je kao kći vojvode od Braunschweig-Lüneburga, vladara istoimene države u sjevernoj Njemačkoj. Činjenica da je Wilhelmina Amalia bila oko pet godina starija od svog supruga uzimano je kao prednost jer je mogla ranije začeti nasljednika prijestolja.

Po majci je Wilhelmina Amalia bila i englesko-škotskog podrijetla. Naime, jedna joj je prabaka bila Elizabeta Stuart, kći britanskog kralja Jakova I. (Jamesa I.) iz dinastije Stuart.


Wilhelmina Amalia postala je vladaricom 1699. godine. Međutim, njen je suprug umro već 1711. pa je ona ostala udovicom u prilično ranoj dobi od 37 godina. Carsko je prijestolje tada naslijedio brat njenog preminulog supruga, tj. njen šurjak (šogor) Karlo VI. iz dinastije Habsburg. Tada je došlo do zanimljive situacije s caricama na bečkom dvoru.

Naime, osim carice-udovice Wilhelmine Amalije, živa je bila još i njena svekrva – carica Eleonora Magdalena (supruga prethodnog cara Leopolda), a postojala je, dakako, i carica-supruga vladajućeg cara Karla VI. – Elizabeta Kristina. Tako su u Beču istovremeno živjele čak tri carice, koje su se navodno dobro slagale pa i međusobno podupirale. Kasnije je čak i kći Wilhelmine Amalije postala caricom, i to udajom za Karla VII. iz dinastije Wittelsbach.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.