fbpx
+ AAA -

Washington Irving – poznati rani američki književnik (1783.)

Autor: Admin

irving_engraving

Dana 3. travnja 1783. rođen je Washington Irving, američki književnik. Ime je dobio prema prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu, što nije neobično s obzirom da je Irving rođen upravo u razdoblju Washingtonovog trijumfa u Američkom građanskom ratu. Irving se rodio u gradu New Yorku, na otoku Manhattanu.

Za Irvingov je život važno bilo razdoblje koje je proveo u Europi, tijekom sedamnaest godina, od 1815. do 1832. godine. Na put u inozemstvo potakla ga je želja za spašavanjem obiteljske trgovačke kompanije. U tome naumu nije uspio, no u Europi se počeo baviti i drugim poslovima, postavši čak i diplomatom. Tijekom boravka u Europi duga je razdoblja proveo u Engleskoj, Španjolskoj i Francuskoj, usporedno gotovo neprestano pišući književna djela.


Najpoznatija djela su mu fantastične priče The Legend of Sleepy Hollow i Rip Van Winkle. Neki njegovi izrazi, poput Gotham kao nadimak za New York, postali su dio američkog folklora. Usto je pisao biografije (Georgea Washingtona, proroka Muhameda) i djela o povijesti Španjolske u 15. stoljeću gdje je obradio teme poput Kolumba, Alhambre, Maura itd.

U SAD se Irving vratio 1832. godine, a zatim se posvetio pisanju o američkom Zapadu (nedavno priključenim i do tada slabo istraženim teritorijima na krajnjem zapadu SAD-a). Godine 1842. imenovao je američki predsjednik John Tyler Washingtona Irvinga šefom diplomatske misije SAD-a u Španjolskoj. Irving je otputovao u Madrid i nastanio se ondje, a u SAD se vratio 1846. godine. Preminuo je 1859. u svojoj kući zvanoj Sunnyside, smještenoj uz obalu rijeke Hudson sjeverno od grada New Yorka.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.