fbpx
+ AAA -

Walther von Cronberg – veliki meštar Teutonskog reda (1543.)

Autor: Admin

walthervoncronberg

Njemački vitez Walther von Cronberg, veliki meštar Teutonskog viteškog reda, umro je 4. travnja 1543. godine. Taj je red utemeljen u Svetoj Zemlji u razdoblju Križarskih ratova, no u kasnom srednjem vijeku postao je najmoćniji na području Pruske i Baltika. Teutonski viteški red postao je prvorazrednom regionalnom silom, koja je vladala nad velikim dijelom današnjeg područja Litve, Latvije, Estonije i sjeverne Poljske.

Walther von Cronberg živio je u ključnom dobu za Teutonski viteški red. Naime, njegov prethodnik na mjestu velikog meštra – Albert Hohenzollern – u razdoblju Lutherove protestantske reformacije pristao je uz protestante, napustio Katoličku crkvu i pretvorio velik dio teritorija Reda u vlastiti posjed. Radilo se o Pruskoj, vojvodstvu koje je nadalje stoljećima ostalo u posjedu dinastije Hohenzollern (sve od kraja Prvog svjetskog rata). Odigrala se sekularizacija slična onoj koja je u vrijeme kralja Henrika VIII. provedena u Engleskoj. 


Budući da je Walther von Cronberg u trenutku Albertovog izdajničkog čina bio na čelu njemačkog dijela Reda (imao je titulu Deutschmeister, tj. Magister Germaniae ili meštar Njemačke), preuzeo je i položaj velikog meštra cijelog Reda. Naslov velikog meštra Teutonskog viteškog reda glasio je na njemačkom jeziku Hochmeister, a od Walthera von Cronberga svi su veliki meštri ujedno bili i meštri Njemačke, pa je njihova kompozitna titula na njemačkom jeziku glasila Hoch- und Deutschmeister.

Veliki meštar Walther von Cronberg bio je na tom položaju od 1527. do 1543. godine. Umro je u gradu Mergentheimu, kamo je preneseno glavno sjedište Teutonskog viteškog reda nakon spomenutog gubitka Pruske (ranije je glavno sjedište bilo u Königsbergu u Pruskoj, tj. današnjem Kalinjingradu). Mergentheim je zatim ostao glavnim sjedištem teutonskih Hoch- und Deutschmeistera tijekom gotovo tri stoljeća. 

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.