Vojvoda od Sutherlanda – najbogatiji čovjek Europe u 19. stoljeću? – 1833.

Autor: dnevno

George Leveson-Gower uzdignut je na najviši aristokratski rang u Velikoj Britaniji kad je dobio titulu vojvode od Sutherlanda. Glavna rezidencija bio mu je dvorac Dunrobin u Škotskoj, a u Londonu je posjedovao svojedobno najvrjedniju privatnu kuću u tom gradu.

Na današnji dan 1833. godine umro je George Leveson-Gower, vojvoda od Sutherlanda. Postoje teorije da je on bio najbogatiji čovjek u Europi 19. stoljeća, osobito zbog svojih golemih zemljišnih posjeda. Naime, naslijedio je velika zemljišta, a nad mnogima je stekao kontrolu i ženidbom bogatom nasljednicom. Supruga mu je bila Elizabeth Sutherland, 19. grofica od Sutherlanda, jedina kći i nasljednica svojih bogatih roditelja, koji su umrli od zarazne bolesti kad je njoj bilo samo oko godinu dana.

George Leveson-Gower rodio se 1758. godine kao sin lorda Gowera, utjecajnog britanskog političara. Isprva je George Leveson-Gower nosio počasnu titulu vikonta Trenthama (Viscount Trentham), a zatim grofa tj. earla Gowera (Earl Gower). Godine 1803. naslijedio je titulu markiza od Stafforda (The Marquess of Stafford), a 1833. uzdignut je na najviši aristokratski rang u Velikoj Britaniji kad je dobio titulu vojvode od Sutherlanda (The Duke of Sutherland). Vojvodska je titula, naime, najviša od pet britanskih aristokratskih titula (barun, vikont, earl, markiz, vojvoda).

Bogate posjede naslijedio je George Leveson-Gower po ocu, kao najstariji sin, ali i po majci, jer mu je ujak bio Francis Egerton, 3. i posljednji vojvoda od Bridgewatera (koji se nikada nije ženio i nije imao potomaka). Tim velikim posjedima pridodani su i spomenuti naslijeđeni posjedi njegove supruge, koji su obuhvaćali najveći pojedinačni privatni posjed u Škotskoj. Naime, supruga je, kao 19. grofica od Sutherlanda, naslijedila veći dio grofovije Sutherland na krajnjem sjeveru Škotske (područje tzv. Highlandsa). Upravo po tom je ženinom naslijeđu George Leveson-Gower dobio spomenutu novostvorenu titulu vojvode od Sutherlanda.

Glavnim obiteljskim sjedištem vojvodskog para postao je dvorac Dunrobin u škotskoj grofoviji Sutherland. Kasnijim je dogradnjama to postala najveća rezidencija u sjevernoj Škotskoj, s navodno čak 189 soba. U Londonu je vojvoda od Sutherlanda posjedovao kuću koja se danas zove Lancaster House, a svojedobno je bila najvrjednija privatna zgrada u britanskoj prijestolnici. Ta se kuća nalazi odmah do Buckinghamske palače tj. između tih dviju zgrada nema drugih građevina. Vojvoda je preminuo na današnji dan u spomenutom dvorcu Dunrobin na sjeveru Škotske.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.