Vojvoda od Bourbona – čovjek koji bi postao kraljem da je doživio 99. godina – 1490.

Autor: dnevno

Vojvoda od Bourbona držao je od 1515. do 1521. godine najviši vojni položaj u Francuskoj, onaj konetabla (fr. connétable de France), čime je bio nadređen svim maršalima Francuske.

Dana 17. veljače 1490. godine rođen je Karlo III., vojvoda od Bourbona i jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj prve polovine 16. stoljeća. Naslijedio je gomilu titula, uključujući one vojvode od Bourbona, vojvode i dofena od Auvergne, vojvode od Châtelleraulta, grofa od Clermonta, grofa od la Marche, grofa od Foreza, grofa od Montpensiera, grofa od Sancerrea, princa od Dombesa i gospodara Beaujeua. Od 1515. do 1521. godine držao je najviši vojni položaj u Francuskoj, onaj konetabla (fr. connétable de France), čime je bio nadređen svim maršalima Francuske. Kao rođak francuskog kralja Franje I. (pokrovitelja slavnog Leonarda Da Vincija) vojvoda Karlo III. mogao je lako naslijediti prijestolje, naročito do 1518. godine, jer do tada spomenuti kralj nije imao sinova pa je vojvoda bio prvi u liniji nasljeđivanja.

Da je doživio 99 godina života, Karlo III. doista bi naslijedio francusko prijestolje jer je tada izumrla grana Valois, potekla od spomenutog kralja Franje. Ipak, Karlo III. u stvarnosti je ubijen već u dobi od 37 godina. Smrt ga je zadesila kod Rima, nakon što je upucan od strane branitelja tog grada. Umjetnik Benvenuto Cellini, koji se borio protiv vojvode, u svojoj je autobiografiji tvrdio da je Karla III. ubio pucanj koji je ispucao ili on (Cellini) ili njegovi najbliži suborci.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.