fbpx
+ AAA -

Vjenčanje kralja Henrika I. i Ane od Kijeva (1051.)

Autor: Admin

Dana 19. svibnja 1051. održano je vjenčanje francuskog kralja Henrika I. i Ane od Kijeva. Ana od Kijeva bila je kći Jaroslava Mudrog, novgorodskog i kijevskog kneza, koji je vladao područjima današnje zapadne Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Jaroslav Mudri imao je tri kćeri koje su se udale za kraljeve dalekih država Europe – spomenuta Ana za kralja Francusku, Elizabeta za kralja Norveške, a Anastazija za kralja Ugarske.

Henrik I. i Ana od Kijeva vjenčali su se u katedrali u Reimsu, tradicionalnom mjestu krunidbe francuskih vladara. Navodno je Ana po dolasku u Francusku bila razočarana zaostalošću te zemlje. U tom je smislu navodno zapisala da je to barbarska zemlja čiji stanovnici ne znaju pisati i čitati, a i ne peru se (znala je navodno čak pet jezika). Ana je živjela u Francuskoj do svoje smrti 1075. godine.


Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.