fbpx
+ AAA -

Vjenčanje cara Franje Josipa i carice Sisi (1854.)

Autor: Admin

Dana 24. travnja 1854. vjenčali su se u Beču austrijski car Franjo Josip I. i bavarska princeza Elizabeta, poznata po nadimku Sisi. Njih su se dvoje upoznali prethodne godine. Zanimljivo je da je Elizabeta bila Franji Josipu sestrična (majke su im bile sestre), ali takva vjenčanja u to vrijeme nisu bila neobična u višim slojevima društva.

Majka Franje Josipa željela je da se njezin sin uda za Elizabetinu stariju sestru Helenu pa je dogovorila sastanak u Bad Ischlu, poznatom austrijskom ljetovalištu u Alpama. Helena je doputovala s majkom i mlađom sestrom, 15-godišnjom Elizabetom.


Franji Josipu bile su tada 23 godine i kad je ugledao Elizabetu odmah se zaljubio. Propustio je zaprositi Helenu i prkosno rekao majci da će se oženiti ili Elizabetom ili će ostati samac. Pet dana kasnije objavljene su zaruke Elizabete i cara. Vjenčali su se 1854. godine, kad je njoj bilo samo 16 godina, u crkvi sv. Augustina u Beču.

U toj crkvi pokraj bečkog carskog dvora tradicionalno su se održavala carska vjenčanja, Tamo se udala i Marija Terezija, a i Marija Lujza za Napoleona. Ta dinastička crkva sadrži urne sa srcima čak 54 preminula habsburška vladara i nadvojvode.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.