Velika japanska vazalna država Mandžukuo – 1932.

Autor: dnevno

Na čelo države Mandžukuo postavili su Japanci posljednjeg kineskog cara Pu Yia (koji je prethodno u Kini bio svrgnut).

Dana 18. veljače 1932. godine proglašena je uspostava japanske vazalne države Mandžukuo na području Mandžurije. Na čelo države Japanci su formalno postavili posljednjeg kineskog cara Pu Yia, koji je tada bio u svojim dvadesetim godinama života. On je dobio čak i titulu cara Mandžukua, no vlast mu je bila samo nominalna.

Mandžukuo je bila jedna od najvećih kolaboratorskih država u doba Drugog svjetskog rata. Pretpostavlja se da je na vrhuncu njeno stanovništvo dosezalo čak 50 milijuna ljudi, čime je bila znatno veća od npr. Vichyjevske Francuske. Državu Mandžukuo priznale su pripadnice Sila osovine, ali i neke države u Latinskoj Americi. Zanimljivo je da ju je priznala i Nezavisna Država Hrvatska, i to u kolovozu 1941. godine. Dakako, NDH je bila saveznica Adolfa Hitlera, a on je bio u savezu s Japanom.

U državi Mandžukuo velik je utjecaj imala japanska carska vojska, osobito moćna Kvantunška armija, čiji je vrhovni zapovjednik bio ujedno i japanski veleposlanik u Mandžukuu (položaj vrhovnog zapovjednika Kvantunške armije smatran je jednim od najprestižnijih u cijeloj Japanskoj carskoj vojsci). Dakako, nakon savezničke pobjede nad Japanom u Drugom svjetskom ratu, Mandžukuo je ukinut.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.