Screenshoot

VELIK DAN Znate li kad je Hrvatska dobila sadašnje ime i koje je promjene uvela na trobojnicu?

Autor: Dnevno/M.V.

Prije točno 30 godina, 20. lipnja 1990. godine, Hrvatski Sabor izmijenio je dotadašnji službeni naziv države pa se umjesto Socijalistička Republika Hrvatska u upotrebi ustalila i očuvala do danas, Republika Hrvatska.

Pod nazivom Socijalistička Republika Hrvatska, naša je država provela 45 godina kao dio totalitarnog komunističkog sustava unutar Jugoslavije, a s današnjim datumom davne 1990. godine nije samo promijenila službeni naziv nego je i stari hrvatski grb postao sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće RH” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske.

Shodno tome, s Markovog je trga skinuta i zauvijek zamijenjena zastava s petokrakom te svečano postavljena hrvatska trobojnica s grbom koji je bivao pomno skrivan 45 godina za vrijeme komunističke diktature.

Dakako, trgom se podizanjem zastave prolomio gromoglasan pljesak.

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.