Utemeljena Medalja časti – najviše američko vojno odlikovanje -– 1862.

Autor: dnevno

U 20. i 21. stoljeću Medalja časti postala je izvanredno elitnim odlikovanjem, razmjerno rijetko dodjeljivanim. Primjerice, od završetka Vijetnamskog rata pa do danas dodijeljena je svega 20 puta, od čega samo jedanaestorici živih osoba.

Dan 12. srpnja 1862. godine službeni je datum utemeljenja najvišeg američkog vojnog odlikovanja, znamenite Medalje časti (Medal of Honor). Budući da se ta medalja dodjeljuje u ime američkog Kongresa, ponekad je nazivaju i Kongresnom medaljom časti (Congressional Medal of Honor). U načelu to odlikovanje dobitnicima uručuje osobno američki predsjednik, a uz nju je vezan i niz povlastica. Primjerice, postoji običaj po kojem dobitnicima Medalje časti salutiraju čak i nadređeni časnici, uključujući generale i admirale. Tijekom povijesti SAD-a dodijeljeno je nešto više od 3.500 Medalja časti, od čega gotovo polovina u Američkom građanskom ratu, tijekom kojeg je to odlikovanje i utemeljeno spomenute 1862. godine. Izvorno se Medalja časti nosila na vrpci koja je visjela na prsima odlikovane osobe, no kasnije je uvedeno njeno nošenje na vrpci oko vrata. Radi se o vrpci svijetloplave boje, širokoj 30 milimetara, dugoj 55 centimetara te ukrašenoj s 13 bijelih zvijezda, koje predstavljaju 13 izvornih država SAD-a (nekadašnjih britanskih kolonija). Jedina žena koja je do sada dobila Medalju časti bila je Mary Edwards Walker. U 20. i 21. stoljeću Medalja časti postala je izvanredno elitnim odlikovanjem, razmjerno rijetko dodjeljivanim. Primjerice, u Prvom svjetskom ratu dodijeljena je 126 puta, dok ju je tijekom Drugog svjetskog rata dobila 471 osoba (od čega čak 273 posthumno). Još je rjeđe dodjeljivana nakon Vijetnamskog rata. Naime, od završetka tog rata pa do danas dodijeljena je svega 20 puta, od čega samo jedanaestorici živih osoba. U cjelokupnoj je povijesti samo 19 osoba odlikovano dva puta Medaljom časti, od kojih je jedan bio Louis Cukela, rodom iz hrvatskog grada Splita.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.