Ustrojen Illinois – američka država s BDP-om većim od Argentine, Irana, Švicarske ili Švedske – 1818.

Autor: dnevno

Illinois ima gotovo 13,000,000 stanovnika, više od Grčke ili Belgije. Glavni mu je grad Springfield, a daleko je najveće gradsko središte u toj državi Chicago.

Na današnji dan 1818. godine Illinois je postao američkom saveznom državom, i to 21. primljenom u sastav SAD-a. Izvorno je glavni grad Illinoisa bila Kaskaskia, smještena uz rijeku Mississippi (važnu prometnicu), no već sljedeće (1819.) godine središte je preseljeno u Vandaliju. Krajem 1830-ih godina glavnim gradom Illinoisa postao je Springfield, a to je ostao i sve do danas. Po snazi svog gospodarstva Illinois je danas jedna od vodećih država u SAD-u. Zanimljivo je da mu je ukupni godišnji BDP veći od onog Argentine, Irana, Švicarske ili Švedske. Illinois ima gotovo 13,000,000 stanovnika, više od Grčke ili Belgije, a osobito je velik njegov grad Chicago, čije šire područje ima oko devet i pol milijuna stanovnika.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.